Україна передала Європейській Комісії перший Звіт в межах Пакета розширення ЄС 2024 року

Наш шлях до ЄС

25.04.2024

Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України 24 квітня передав Європейській Комісії перший Звіт України щодо виконання рекомендацій у сфері реформ, визначених для України у Звіті про прогрес України в межах Пакета розширення ЄС 2023 року.

На 1600 сторінках Звіту описані рішення, закони, ухвалені Україною у період з 15 червня 2023 року по 31 березня 2024 року. Відтак, Звіт містить оновлену інформацію щодо 33 переговорних розділів, політичних та економічних критеріїв, зокрема дані про виконання Україною рекомендацій Європейської Комісії. Крім того, цьогоріч була застосована нова методологія, згідно з якою більшість переговорних розділів аналізувались з точки зору антикорупційної складової.

Звіт був підготовлений у рекордні строки та став результатом інтенсивної колективної роботи близько 140 державних органів та сотень державних службовців з усіх сфер державної політики України.

Очікується, що на початку вересня Україна передасть ще один звіт з оновленнями за період березень – серпень 2024 року, тоді ж Єврокомісія розпочне підготовку чергового Звіту щодо прогресу України у рамках Пакету розширення ЄС.

Довідково

Пакет розширення ЄС – це стратегічний документ щодо політики розширення ЄС, який публікується щороку восени та включає звіт Європейської Комісії з оцінкою прогресу, досягнутого країнами-кандидатами та потенційними кандидатами на членство. 8 листопада 2023 був опублікований перший  Звіт про прогрес України в рамках Пакета розширення ЄС, який містив ряд рекомендацій у сфері реформ.

Кабінет Міністрів України 9 лютого 2024 року ухвалив та затвердив План заходів з виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлених у Звіті про прогрес України в рамках Пакета розширення Європейського Союзу 2023 року.

Документ передбачає понад 350 заходів, до виконання яких залучено понад 100 державних органів: міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, державних (військових) адміністрацій, державних установ та органів місцевого самоврядування тощо.