Українська оцінка досягнення цілей Угоди про асоціацію показала, що ми маємо значний потенціал для інтеграції у внутрішній ринок ЄС, – Наталія Форсюк

Угода про асоціацію

10.11.2021

На цьому наголосила директорка Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції України Наталія Форсюк під час засідання Парламентського комітету асоціації, яке проходило за участі представників Верховної ради України та Європарламенту, а також урядовців.  

«Оцінка досягнення цілей Угоди про асоціацію, яку Україна презентувала Євросоюзу на Саміті, продемонструвала, що співпраця з ЄС посилилась у політичній та економічній сферах. Водночас ми маємо значний потенціал для подальшої інтеграції у спільний ринок Євросоюзу. Сподіваємось, що проведена оцінка стане дороговказом, який допоможе нам розкрити потенціал секторальної співпраці. Ми обмінялись з європейськими партнерами своїми оцінками. Наступний крок – спільна оцінка досягнення цілей Угоди про асоціацію, яка буде одним із важливих питань наступного Саміту», – сказала Наталія Форсюк. 

Генеральна директорка Урядового офісу подякувала ЄС за суттєву фінансову підтримку, яку партнери надали для реалізації Угоди про асоціацію в Україні.  

За її словами, під час 23-го Саміту Україна-ЄС, європейська сторона відзначила прогрес України у реалізації ключових політичних та економічних реформ. Зокрема, дуже високу оцінку отримали реформи у сфері цифровізації. 

Наталія Форсюк зазначила, що за 5 років виконання Угоди про асоціацію найбільшого прогресу Україні вдалось досягти у таких сферах, як юстиція, свобода, безпека та права людини; технічні бар’єри у торгівлі; підприємництво; політичний діалог, національна безпека та оборона; гуманітарна політика; державні закупівлі. 

Гендиректорка також відзначила важливість того, що під час 23-го Саміту Європейський Союз підтвердив зобов’язання спільно працювати над досягненням цілі щодо поступової інтеграції України до внутрішнього ринку ЄС. 

Наталія Форсюк підкреслила, що Україна налаштована нарощувати прогрес у реалізації вже ухвалених реформ та продовжувати виконання Угоди про асоціацію в інших сферах. 

«Україна також досягла прогресу у питанні щодо укладання Угоди про “промисловий безвіз” з ЄС. Наразі запущена друга фаза попередньої оціночної місії ЄС, яка має дати висновок щодо готовності України до укладання такої угоди. Очікуємо, що ми зможемо швидко пройти наступні етапи та завершити переговори до кінця наступного року», – зазначила Наталія Форсюк. 

Довідково

Під час 23-го Саміту Україна-ЄС українська сторона передала стороні ЄС внутрішню всебічну оцінку досягнення цілей Угоди про асоціацію у відповідності до Статті 481. 

Така внутрішня оцінка проводилася Україною вперше. Вона зазначає основні здобутки сторін у досягненні цілей Угоди від початку її застосування, вказує на існуючі проблемні питання та виклики, а також окреслює рекомендації для кожної цілі Угоди щодо здійснення спільних кроків з метою повного й належного виконання цілей Угоди про асоціацію. Україна та ЄС продовжать роботу над спільною оцінкою досягнення цілей Угоди про асоціацію, яка буде представлена на саміті у 2022 році. 

Звіт розроблений Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції за підтримки Центру аналітики міжнародної торгівлі Trade+ Київської школи економіки у рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні Міжнародного фонду «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.