Українські держслужбовці отримали нові знання та діляться власним досвідом у Франції

01.10.2024

У вересні та жовтні 2024 року державні службовці з України отримали можливість відвідати Париж (Франція) для участі у навчальних зустрічах з підготовки до переговорного процесу про вступ до ЄС та обміну досвідом щодо міжвідомчих координаційних процесів.

Так, у період з 24 по 27 вересня у Парижі відбувся навчальний тренінг «Ведення переговорів у Європейському Союзі та з Європейським Союзом: економічна дипломатія», організований за сприяння Посольства Французької Республіки в України.

Учасники розглянули такі питання як:

  • динаміка політичних та технічних переговорів в рамках ЄС;
  • переговори щодо укладення угод про вільну торгівлю та відносини з економічними партнерами ЄС;
  • екологічний перехід та його вплив на економічних операторів на різних рівнях;
  • м’які навички: складні переговори та навички переконання; політика розширення ЄС, методологія, поточний стан справ та перспективи на майбутнє;
  • ведення переговорів у Європейському Союзі та з Європейським Союзом.

У тренінгу від України взяли участь 10 представників державних органів влади, зокрема Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України, Мінекономіки, Міндовкілля, Мінагрополітики, Мінінфраструктури, Міненерго. Навчання проводив Інститут національного публічного управління (INSP).

Окрім того, 30 вересня у Парижі розпочався навчальний візит з обміну досвідом, організований за підтримки Французької агенції з міжнародного технічного співробітництва «Expertise France» у співпраці з Посольством Французької Республіки в України. Візит триватиме до 4 жовтня 2024 року.

У межах цього навчального візиту, учасники отримали змогу ознайомитись з французькою системою, що регулює питання євроінтеграції, покращити розуміння актуальних тенденцій ЄС, обмінятись досвідом щодо міжвідомчих координаційних процесів, а також налагодити співпрацю з французькими колегами.

Спеціально для української делегації розроблено програму зустрічей та навчальних сесій у Міністерстві закордонних та європейських справ, Генеральному секретаріаті з європейських справ при Офісі Прем’єр-міністра Франції, Міністерстві економіки, фінансів, промисловості та цифрового суверенітету, Міністерстві сільського та продовольчого суверенітету Франції тощо.

У візиті беруть участь 6 представників державних органів влади, зокрема Секретаріату Кабінету Міністрів України, Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – Міністра юстиції України, Офісу Президента України, Секретаріату Першого заступника Голови Верховної Ради України, Мінагрополітики.