Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про лісові репродуктивні ресурси

23.04.2024

У вівторок, 23 квітня, Верховна Рада України ухвалила у першому читанні Проєкт Закону про лісові репродуктивні ресурси (реєстр. №9116).

Мета – встановлення правових і організаційних засад та забезпечення правового врегулювання відносин, що виникають при виробництві, впровадженні в обіг лісового репродуктивного матеріалу в Україні, його імпорту та експорту, а також максимальне наближення положень національного законодавства до вимог законодавства ЄС з питань лісових репродуктивних ресурсів, залучення у цю сферу інвестицій та нових технологій.

Законопроєкт спрямовано на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Зокрема, ст. 294 Угоди передбачає, що Сторони зобов’язуються працювати разом для покращення правозастосування та управління в лісовій галузі та сприяти торгівлі легальною і екологічно безпечною лісовою продукцією (імплементацію положень Директиви Ради 1999/105/ЄС від 22 грудня 1999 року).

Законопроєкт передбачає визначення основних засад і умов використання лісових репродуктивних ресурсів, порядок здійснення контролю (моніторингу) за ними, а також впровадження механізму заготівлі і продажу лісового насіння і садивного матеріалу, адаптованого до вимог директив ЄС щодо обігу лісового репродуктивного матеріалу, його маркування та пакування.

Зокрема, законопроєкт передбачає встановлення вимог до:

  • нормування отримання, виробництва та використання лісового репродуктивного матеріалу визначених видів та гібридів лісових дерев і кущів та гібридів родів Larix, Populus і Salix з метою відтворення лісів, (лісовідновлення, лісорозведення, захисного та плантаційного лісовирощування);
  • реєстрації об’єктів лісового базового та лісового репродуктивного матеріалу;
  • моніторингу та обігу лісового репродуктивного матеріалу;
  • регіоналізації лісового репродуктивного матеріалу;
  • збереження генетичних ресурсів, визначення деревних видів та гібридів лісових дерев і гібридів родів Larix, Populus і Salix, репродуктивний матеріал яких буде використано для потреб лісового господарства;
  • забезпечення резервних запасів лісового насіння для покриття його дефіциту при виникненні потреби непередбачуваного збільшення обсягів використання лісового репродуктивного матеріалу;
  • державного управління та регулювання для забезпечення реалізації державної політики з питань обігу лісового репродуктивного матеріалу.

Прикінцевими положеннями проєкту Закону пропонується внести зміни та доповнення до Лісового кодексу України і Закону України «Про насіння і садивний матеріал».

Ухвалення Закону забезпечить:

  • виконання Україною міжнародних зобов’язань, у тому числі наближення національного законодавства до законодавства ЄС;
  • створення нової системи регулювання та контролю діяльності з отримання та реалізації лісового репродуктивного матеріалу, інтегрованої до стандартів ЄС;
  • збереження та відтворення унікальних лісових екосистем,
  • збереження генетичного різноманіття та цінного генофонду видів та гібридів лісових дерев і кущів, підвищення лісистості України створенням біотично стійких деревостанів.

Детальніше на порталі Верховної Ради України.