Відбулась імітаційна сесія, присвячена переговорному Розділу 4 «Вільний рух капіталу»

17.10.2024

У Києві відбулась імітаційна сесія, присвячена переговорному Розділу 4 «Вільний рух капіталу». Такі сесії відбуваються в межах підготовки переговорного процесу щодо членства України в ЄС.

Захід пройшов у гібридному форматі: частина експертів долучилися фізично до обговорення у будівлі Національний банк України, інші – в режимі онлайн. Загалом участь у сесії взяли понад 60 учасників.

Основними темами доповідей стали вільний рух капіталу та платежів, вільний рух цінних паперів, міжнародні інвестиції, платіжні системи, боротьба з відмиванням грошей, а також антикорупційні заходи, релевантні до Розділу 4.

У контексті вільного руху капіталу та платежів приділили увагу огляду основного законодавства, що регулює валютні операції з рухом капіталу в Україні, ключовим нормативно-правовим актам НБУ щодо валютного регулювання та нагляду, принципам валютного регулювання та встановленню курсу обміну.

Окрім того, обговорювали питання приватизації державних підприємств, двосторонніх інвестиційних договорів, а також інвестицій і інституційної бази для підтримки інвестицій в Україні.

Додатково розглянули питання руху капіталу для цінних паперів з акцентом на порядок допуску цінних паперів на ринок капіталу, допуск до торгів організованого ринку капіталу, обсяги операцій з використанням іноземних фінансових інструментів, операції з цінними паперами.

Серед важливих тем, що стосуються платіжних систем, обговорювали імплементацію Директиви (ЄС) 2015/2366 у платіжних сервісах, постачальників фінансових платіжних послуг, платіжний «ландшафт» України, а також імплементацію регламенту (ЄС) 2015/751 щодо комісій інтерчейндж для платіжних операцій на основі карток. Обговорювали також імплементацію Директиви (ЄС) 2009/110 щодо електронних грошей, а також імплементацію Регламенту (ЄС) № 260/2012, що встановлює технічні та бізнес-вимоги для кредитних переказів і прямих дебетів у євро, та внесення змін до Регламенту (ЄС) № 924/2009.

Йшлося також про стан справ, виклики і прогалини, пов’язані з правовою та інституційною базою, а також плани реформ у контексті боротьби з відмиванням коштів. Окрема увага – оцінці відповідності стандартам FATF і огляду рейтингів ефективності та технічної відповідності України MONEYVAL. Зокрема розглянули імплементацію Регламенту (ЄС) 2015/847 щодо інформації, що супроводжує перерахування коштів, і Регламенту (ЄС) 2023/1113 щодо інформації, що супроводжує перекази коштів і певні криптоактиви, а також внесення змін до Директиви (ЄС) 2015/849.

Сесія завершилась обговоренням інституційної основи у сфері запобігання корупції, антикорупційної політики НБУ, впровадження Антикорупційної стратегії України до 2025 року, антикорупційної програми для НБУ та проміжних результатів роботи щодо боротьби з корупцією у 2024 році.

Серед учасників – Заступники Голови НБУ – Сергій Ніколайчук, Юрій Гелетій, Олексій Шабан, та Дмитро Олійник; Максим Лібанов, член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку; Олексій Соболєв, Перший заступник Міністра економіки України, а також зовнішні експерти, зокрема Ромас Шведас, колишній голова переговорної групи для розділу «Зовнішні відносини» щодо вступу Литви до ЄС, екс Віце-міністр енергетики; Віліус Шапока, директор консалтингової компанії MB Insynergy 4, екс Міністр фінансів Литви; Альгірдас Шемета (Литва), колишній Єврокомісар з питань бюджету, оподаткування, митниці, боротьби з шахрайством, статистики, аудиту, перший бізнес-омбудсмен України 2014-2019рр. та Андріс Пієбалґс (Латвія), екс Міністр фінансів Латвії, колишній Єврокомісар з енергетики, також обіймав посаду Єврокомісара з питань розвитку.

Інші новини

Всі новини