Відбулось 9-те засідання Діалогу з прав людини між Україною та Європейським Союзом

26.04.2024

У четвер, 25 квітня, відбулось дев’яте засідання Діалогу з прав людини між Україною та Європейським Союзом. Зустрічі в межах Діалогу проводяться щорічно з часу підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, відкриваючи засідання, зазначила:

«Вже третій рік поспіль, наш Діалог щодо прав людини має зовсім інший вимір. З одного боку, тому що Україна перебуває у стані війни, коли захист прав людини та людського життя відбувається в буквальному сенсі, зі зброєю в руках; і з іншого – Україна розпочинає формальний вступ до Європейського Союзу. Маємо чіткий перелік  важливих зобов’язань, які ми прагнемо виконувати, паралельно борючись за власне існування, територіальну цілісність та свободу; а кожне порушення росією прав громадян буде задокументовано для створення належної правової основи, щоб всі винні у скоєних злочинах були притягнуті до відповідальності».

Вона нагадала, що українські правоохоронці, експерти та міжнародні правозахисні організації продовжують фіксувати серйозні порушення прав людини, пов’язані з російською агресією в Україні, зокрема про вбивства, позасудові страти, насильницькі зникнення, катування та зґвалтування: «Наразі наше основне завдання – зафіксувати кожен з таких випадків і забезпечити, щоб кожен винуватець, кожен військовий злочинець був притягнутий до відповідальності, коли прийде час».

У цьому контексті вона відзначила роль ЄС, зокрема, висловила вдячність за підтримку створення ​​ Міжнародного центру з переслідування злочину агресії проти України (ІСРА – International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression against Ukraine), що працює на базі Агенції ЄС з питань кримінальної юстиції.

Окремо Віцепрем’єрка повідомила про започаткування першого в Україні проєкту з термінових проміжних репарацій жертвам сексуального насильства під час війни.

«Як демонструють доповіді ООН, сексуальне насильство та зґвалтування стало формалізованим інструментом російської агресії, зброєю війни, деморалізації населення. Ми запустили цей проєкт для того, щоб люди могли відчути справедливість. Ми змогли зібрати необхідні дані і переконатися, що всі випадки, які було ідентифіковано як такий злочин, не залишаться без розгляду», – підкреслила урядовиця.

Вона також наголосила, що Україна вживає рішучих заходів для притягнення винних у воєнних злочинах до відповідальності. Так, на сьогодні вже 267 особам було оголошено підозру, а 63 особи були засуджені українськими судами за воєнні злочини.

«Закликаю колег, як з української, так і з європейської сторони, переконатись, що ми дійсно максимально мобілізували наші зусилля і  використовуємо всі можливі інструменти аби захистити українських громадян та надати їм відчуття справедливості. Маємо впевнитись, що ніхто не залишиться безкарним за скоєні злочини», – зауважила Віцепрем’єрка.

Учасники Діалогу обговорили широке коло питань, зокрема, ситуацію з правами людини в Україні в умовах повномасштабної військової агресії росії, забезпечення відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені внаслідок війни, питання прав дитини, гендерної рівності, попередження гендерно зумовленого насильства тощо.

Участь у заході взяли заступниця Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Людмила Сугак, Генеральний Директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Олександр Ільков, заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, заступниця Міністра юстиції України Олена Висоцька, заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Михайло Латинський, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Сергій Власенко, заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко, заступниця Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Ірина Постоловська, голова Національної соціальної сервісної служби України Василь Луцик, Освітній омбудсмен Семен Горбачов, представники інших міністерств, відомств та правоохоронних органів України тощо.

Окремо в межах Діалогу відбулась двостороння зустріч Віцепрем’єрки Ольги Стефанішиної та Спеціального представника ЄС з прав людини Олофа Скоога. Вони детально обговорили ситуацію з правами людини в Україні у контексті триваючої війни росії. Спецпредставник відзначив стійкість українського народу та відданість Уряду продовженню трансформацій задля захисту прав людини, а також запевнив у сталій підтримці євроінтеграційного шляху держави.