Віцепрем’єр-міністерка Ольга Стефанішина зустрілася з міністром закордонних справ Естонії Маргусом Цахкною

03.06.2024

Українці очікують від Саміту НАТО у Вашингтоні практичних рішень для посилення обороноздатності країни. Про це заявила Віце-прем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішиної під час зустрічі з міністром закордонних справ Естонії Маргусом Цахкною.

«Дякую вам і вашому Уряду за все, що зроблено в контексті відновлення, відбудови, а також посилення політичної підтримки України, допомоги зберегти ключові для нас речі на порядку денному і тримати питання України у фокусі. Попереду у нас дуже складний та інтенсивний місяць, з військової та політичної точки зору. Дуже рада, що в такі часи Україна має надійного партнера – Естонію», – зазначила Віцепрем’єрка.

Співрозмовники обговорили підсумки нещодавнього візиту Віцепрем’єр-міністерки в Брюссель, зокрема, до штаб-квартири НАТО, участь у засіданні Ради Україна-НАТО на рівні послів, та двосторонні зустрічі з Генеральним секретарем Єнсом Столтенбергом та представниками Альянсу. Також у цьому контексті, обмінялися думками щодо результатів майбутнього саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні вже у липні цього року.

«Найважливішим питанням для нас залишається захист цивільних українців від постійних ракетних обстрілів. У цьому контексті, очікуємо оголошення про надання Україні необхідних спроможностей для забезпечення ефективної протиповітряної та протиракетної оборони», – наголосила Ольга Стефанішина. 

«Українці очікують на конкретні рішення, які допоможуть нам забезпечити стійку безпеку. Вони очікують на практичні зобов’язання з боку НАТО. Країни Балтії завжди були нашими надійними партнерами та гостро розуміли потребу у надійному захисті від загроз з боку російської федерації», – додала Віцепрем’єрка.

Окремо під час зустрічі обговорили і рух України євроінтеграційним шляхом. Ольга Стефанішила відзначила, що Європейська Комісія нещодавно завершила пояснювальні сесії в межах офіційного скринінгу з Україною. Тепер, ми очікуємо на якнайшвидше затвердження запропонованої Єврокомісією переговорної рамки і проведення міжурядової конференції уже в липні цього року,  зазначила Ольга Стефанішина: «Переконана, що ми продовжимо динамічно рухатись на цьому шляху. Україна виконала всі кроки, необхідні для запуску переговорів щодо вступу в ЄС вже у липні цього року». 

Віцепрем’єр-міністерка висловила особливу вдячність Естонії за готовність надати нашій державі всебічну експертну підтримку.