Ольга Стефанішина і Представник ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде синхронізували пріоритетні кроки співпраці у межах вступу України до ЄС

08.08.2024

У межах зустрічі у Києві 8 серпня Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина і Представник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мунір Мамедзаде синхронізували пріоритетні кроки співпраці у межах вступу України до ЄС.

Участь у зустрічі також взяв перший заступник міністра освіти і науки України Євген Кудрявець.

Серед пріоритетних питань: подальші плани держави в контексті переговорного процесу, перспективи та потенційні сфери реалізації спільних флагманських ініціатив в процесі вступу України до ЄС, зокрема важливість реалізації проєктів та програм для української молоді, посилення спроможностей регіонів під час переговорного процесу.

Урядовиця подякувала ЮНІСЕФ в Україні за сталу підтримку держави, зокрема під час триваючої повномасштабної війни, та наголосила на важливості допомоги міжнародних партнерів, в тому числі в межах розпочатого переговорного процесу щодо вступу України до ЄС.

«Євроінтеграція є об’єднуючим чинником для нашого суспільства, і дуже важливо, щоб ми зберегли цю динаміку. Досвід та експертиза проєктів, які функціонують в Україні, є цінним ресурсом, що посилить євроінтеграційні процеси».

Зі свого боку Мунір Мамедзаде наголосив на готовності Юнісеф в Україні розширювати підтримку трансформацій на шляху вступу України до ЄС. Говорячи про потенційні сфери подальшої співпраці, Ольга Стефанішина підкреслила виключну важливість програм для молоді як генерації, яка створюватиме майбутнє всієї країни.«Нині все, що пов’язано з програмами для молоді, є вагомим елементом нашого європейського майбутнього. А сам процес вступу України до ЄС нерозривно стосується майбутнього нашої нації. Сподіваємось, що ЮНІСЕФ буде одним з ключових партнерів у цьому напрямку».

Окремо в контексті триваючої повномасштабної агресії росії й реалізації молодіжної та гендерної політик урядовиця підкреслила важливість діалогу і консультацій з українськими компаніями та підтримки українського бізнесу, зокрема в частині людського потенціалу й комплексного підходу до подолання наявних бар’єрів у зв’язку з війною.

Ольга Стефанішина також наголосила на важливості посилення роботи на регіональному рівні. Вона зауважила, що євроінтеграція є наскрізним та комплексним процесом.

«Моє завдання – зробити євроінтеграцію частиною щоденної роботи кожної регіональної влади. Регіони та громади, повинні відчувати дух євроінтеграції і дуже важливо інвестувати в цей дух на регулярній основі. В цьому аспекті ми розраховуємо на позитивний досвід роботи ЮНІСЕФ в регіонах, зокрема того, що вже робить ваш фонд у контексті євроінтеграції».

Мунір Мамедзаде наголосив на повній підтримці України у напрямку її подальшого руху до ЄС та подоланні руйнівних наслідків триваючої повномасштабної війни.