Вступ України до ЄС відкриває ще більше можливостей для регіонів, – Ольга Стефанішина на міжнародному Саміті міст і регіонів

Наш шлях до ЄС

09.05.2024

9 травня Віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина  взяла участь у другому міжнародному Саміті міст і регіонів. Захід відбувся в Києві за участі Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля, Президентки Європейського парламенту Роберти Мецоли, народних депутатів, урядовці, представників українських та іноземних органів самоврядування.

Мета Саміту – посилення та встановлення нових партнерств, співпраці та обміну досвідом, зокрема для швидшого відновлення України та євроінтеграції регіонів.

Під час свого виступу Ольга Стефанішина наголосила, що у межах політики згуртованості ЄС, Україні відкривається дедалі більше доступу до фінансових інструментів та програм розвитку Європейського Союзу.

«Євроінтеграція є комплексним та послідовним процесом, його не одразу відчуває на собі кожна громада та регіон, але сталість політичної підтримки ЄС та його країн на шляху України до членства дозволяє суттєво розширювати можливості для регіонів, – зазначила Віцепремʼєрка Ольга Стефанішина. – Тільки за перший квартал 2024 року 30 територіальних громад України уклали 33 договори міжнародного партнерства, маємо поглиблювати співпрацю, ініціювати спільні проєкти для покращення рівня життя в регіонах, а також ефективнішої інтеграції до ЄС».

Віцепремʼєр-міністерка звернула увагу на  програми ЄС Interreg, Угоди про приєднання до яких сьогодні ратифікувала Верховна Рада України. Йдеться про Interreg «Басейн Чорного моря», Interreg «Румунія — Україна», Interreg «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна», Interreg «Польща – Україна» та Дунайську регіональну програму. Вона закликала регіони активно долучатись, реалізовувати необхідні рішення та ідеї для відбудови та розвитку конкретних регіонів, міст, селищ та громад.

Ольга Стефанішина окремо наголосила, що ефективне використання цих інструментів дозволить надалі розширити доступ України до структурних фондів ЄС.

Урядовиця також закликала міста України доєднуватись до міжнародної організації Євросітіз (Eurocities), представники якої також були присутні на Саміті. Ця організація об’єднує близько 200 великих європейських міст та міські органи самоврядування. Євросітіз слугує майданчиком для обміну знаннями, ідеями та досвідом, розроблення інноваційних рішень за допомогою різних робочих груп, проєктів і заходів.

Довідково

Захід зібрав понад 250 представників українських та іноземних місцевих громад.

Участь у Саміті беруть делегації зі США, Австрії, Німеччини, Італії, Бельгії, Франції, Данії, Польщі, Канади, Чехії, Латвії, Литви, Угорщини, Румунії, Словаччини, Молдови, а також представники Ради Європи та Європейського комітету регіонів.