ЄС надасть 83 млн євро гуманітарної допомоги для постраждалих внаслідок війни українців

29.02.2024

Європейська Комісія оголосила про виділення 83 млн євро гуманітарного фінансування для підтримки людей, які постраждали внаслідок повномасштабної війни росії проти України.

Кошти будуть розподілені таким чином:

  • 75 млн євро виділено на реалізацію гуманітарних проєктів в Україні, зокрема для надання екстреної допомоги, включаючи доступ до основних потреб, таких як житло, чиста вода, освіта та охорона здоров’я;
  •  8 млн євро буде виділено на гуманітарні проєкти в Молдові для надання цільової допомоги тимчасово переміщеним особам, включно з гуманітарною грошовою допомогою для забезпечення основних потреб, захисту та охорони здоров’я.

«Протягом останніх двох років росія веде несправедливу та невиправдану війну проти України та її народу. Хоча я високо оцінюю стійкість і залізну волю українського народу, очевидно, що війна зробила майже 40% українців залежними від гуманітарної допомоги. Щоб допомогти найбільш уразливим людям, які постраждали від цієї війни, у 2024 році ЄС виділить початкові 75 мільйонів євро гуманітарної допомоги Україні та 8 мільйонів євро для Молдові. Ми продовжуватимемо уважно стежити за зміною потреб на місцях, щоб реагувати на найнагальніші гуманітарні виклики. Зобов’язання ЄС перед українським народом як ніколи сильні», – наголосив Комісар ЄС з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич.

Разом з новим пакетом гуманітарного фінансуванням Європейська Комісія загалом виділила вже 926 млн євро на програми гуманітарної допомоги українським громадянам, які постраждали від війни, після вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року: 860 млн євро було виділено на гуманітарні програми в межах України та 66 млн євро на підтримку переміщених осіб, які тимчасово перебувають в Молдові.

Інші новини

Всі новини