ЄС надає 4,5 млн євро на проведення досліджень українськими науковцями

Допомога ЄС

04.05.2024

Європейська Комісія втричі збільшує стартовий бюджет програми стипендій EURIZON до 4,5 млн євро в межах програми Horizon Europe. Про це повідомила пресслужба Єврокомісії.

Загалом 65 проєктів, до яких залучені 324 українські науковці, отримають підтримку від стипендіальної програми. Деякі з них вже розпочали свою діяльність, остання група проєктів отримала гранти та розпочала роботу 1 травня.

Проєкт EURIZON, що фінансується ЄС, розпочав стипендіальну програму «Дистанційні дослідницькі гранти для дослідників з України» у квітні 2023 року. Початково, очікувалось отримати до 70 заявок та підтримати близько 22 команд із близько 90 дослідниками, з бюджетом 1,5 млн євро. Конкурс завершився у травні 2023 року, його результати перевершили очікування: було отримано 786 заявок, з яких 730 відповідали критеріям відбору. Для задоволення високого попиту на програму, у січні 2024 року Єврокомісія вирішила потроїти стартовий бюджет.

Заявки на участь у конкурсі надходили з усієї України, найбільше – з Києва, Харкова та Львова. Вони охопили різні тематичні галузі, а саме:

  • 38% Фізичні науки та інженерія;
  • 15% Довкілля;
  • 15% Соціальні та культурні інновації;
  • 14% Охорона здоров’я та харчові продукти;
  • 10% Енергетика;
  • 6% Дані, обчислювальна та цифрова дослідницька інфраструктура.

Проєкти проводитимуть дослідження у всіх наукових галузях та у співпраці з європейськими дослідницькими інфраструктурами.