ЄС змінює процедуру перетину кордону: чого очікувати

26.09.2024

З 10 листопада 2024 року на кордонах з країнами ЄС запрацює нова IT-система EES (Entry/Exit System). Вона автоматично фіксуватиме вʼїзд та виїзд усіх іноземців до країн Шенгенської зони.

Система реєструватиме ім’я особи, тип проїзного документа, біометричні дані (відбитки пальців і зображення обличчя), а також дату і місце в’їзду і виїзду з повним дотриманням основних прав і захисту даних. Це стосується всіх негромадян ЄС, включно з українцями, незалежно від наявності візи чи безвізу.

Система також реєструватиме відмови у в’їзді. EES замінить нинішню систему ручного проставлення штампів у паспортах, яка забирає багато часу, не дає надійних даних про перетин кордону і не дозволяє систематично виявляти подорожуючих, які перевищили максимальну тривалість дозволеного перебування.

EES запроваджується з метою сприяти запобіганню нелегальній міграції та допомогти захистити безпеку європейських громадян. Нова система також має на меті спростити подорожі для громадян третіх країн.

За розробку та управління системою відповідає Європейське агентство з оперативного управління великомасштабними ІТ-системами у сфері свободи, безпеки та юстиції (eu-LISA).

Довідково

Європейська Комісія представила пропозицію щодо запровадження EES 6 квітня 2016 року в межах переглянутого пакету «розумних кордонів». Після переговорів з Європейським Парламентом та Радою, законодавці досягли згоди в липні 2017 року. Регламент про EES, а також цільові поправки до Шенгенського прикордонного кодексу були ухвалені 20 листопада 2017 року і набули чинності 29 грудня 2017 року.

Детальніше про нововведення на кордоні – в інфографіці.