Європарламент закликає ЄС надати Україні все необхідне для перемоги

Допомога ЄС

29.02.2024

ЄС повинен підтримувати Україну всім необхідним для перемоги Києва у війні росії проти України.

Про це йдеться в резолюції, ухваленій депутатами Європарламенту 29 лютого.

За документ проголосували 451 європарламентарій, 46 «проти» і 49 «утрималися». У тексті резолюції зазначено, що ця війна докорінно змінила геополітичну ситуацію в Європі та за її межами, вони наголошують, що головною метою є перемога України у війні. Євродепутати наголошують, що інші авторитарні режими спостерігають за розвитком подій, щоб оцінити власну свободу дій для проведення агресивної зовнішньої політики.

Для перемоги Києва не повинно бути «жодних обмежень на військову допомогу Україні», при цьому Парламент підтверджує необхідність надати країні все необхідне для відновлення повного контролю над її міжнародно визнаною територією.

Надати Україні боєприпаси, ракети та системи протиповітряної оборони

Депутати Європарламенту констатують, що досі існують величезні відмінності у рівні військової підтримки, яку країни-члени ЄС надають Україні, і закликають зробити необхідні інвестиції в європейську оборонно-промислову базу. Це має першочергове значення для задоволення потреб України та поповнення виснажених запасів в ЄС. Особливо важливими для України депутати Європарламенту вважають сучасні системи протиповітряної оборони, ракети великої дальності, такі як TAURUS, Storm Shadow/SCALP, різні види артилерії та боєприпасів (зокрема, калібру 155 мм), а також безпілотники та зброю для боротьби з ними.

Всі союзники по ЄС і НАТО повинні надавати Україні військову підтримку у розмірі не менше 0,25% свого ВВП щорічно, вважають депутати Європарламенту, які також закликають країни ЄС негайно розпочати діалог з оборонними компаніями, щоб забезпечити збільшення виробництва і поставок боєприпасів, снарядів і ракет в Україну, які повинні бути пріоритетними перед замовленнями з інших третіх країн. Крім того, вони закликають Палату представників США без подальших зволікань ухвалити довгоочікуваний пакет військової допомоги Україні.

Російські активи мають бути конфісковані

Резолюція підкреслює нагальну необхідність створення правового режиму, який би дозволив конфіскувати російські державні активи, які наразі заморожені Євросоюзом, та використати їх для відновлення України та виплати компенсацій жертвам війни. росія повинна бути зобов’язана виплатити репарації, накладені на неї, щоб гарантувати, що вона зробить значний внесок у відбудову України.

Євродепутати також закликають ЄС продовжувати і розширювати політику санкцій проти рф і її союзника – Білорусі. Це включає заборону імпорту російського урану та металургійної продукції до ЄС, припинення ядерної співпраці з росією та введення повного ембарго на імпорт до ЄС російської сільськогосподарської та рибної продукції, а також викопного палива та зрідженого природного газу, що транспортується морем через трубопроводи.

Парламент також засуджує всі ті країни, компанії, асоціації та окремих осіб, які допомагають рф обходити обмежувальні заходи ЄС, заявляючи, що ці підривні практики повинні бути криміналізовані на рівні ЄС.

Текст резолюції – за посиланням (англійською мовою).