Завершено перший етап офіційного скринінгу Єврокомісії

Вступ України до ЄС

03.06.2024

Європейська Комісія завершила пояснювальні сесії з Україною та Молдовою – країнами-кандидатами на вступ до ЄС.

Пояснювальні сесії Єврокомісії – це перша частина процесу перевірки відповідності законодавства України та Молдови до права ЄС.

У період з лютого по травень проведено 32 пояснювальні сесії, які стосувались усіх переговорних розділів, розподілених на 6 кластерів.

З української сторони було залучено більше ніж 80 органів державної влади та державних установ в межах 32 делегацій. Також, до перегляду зустрічей мали змогу долучитися парламентарі та представники експертного середовища.

Очікується, що з липня 2024 року Європейська Комісія розпочне наступний етап офіційного процесу скринінгу та перейде до початку двосторонніх зустрічей з країнами-кандидатами, під час яких Україна представлятиме стан наближення національного законодавства до законодавства Європейського Союзу по кожному переговорному розділу.

Завершальним етапом офіційного процесу скринінгу буде представлення Європейською Комісією звіту про стан відповідності законодавства України праву ЄС по кожному переговорному розділу.

Детальніше про кроки та етапи шляху України до вступу в ЄС – за посиланням.

Довідково

Ще до отримання офіційного рішення Європейської Ради про старт переговорів Уряд України здійснив власний селф-скринінг щодо кожного переговорного розділу протягом 2023 року. Це вже дозволило визначити стан адаптації українського законодавства до права ЄС, обсяг роботи, яку потрібно виконати, та визначити підходи до формування переговорних команд. Звіт за результатами селф-скринінгу доступний за посиланням.

Звіт про прогрес України в межах Пакету розширення Європейського Союзу від 8 листопада 2023 року – за посиланням.

Урядовий План заходів з виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлених у Звіті про прогрес України в межах Пакета розширення Європейського Союзу 2023 року, затверджений Урядом України 9 лютого 2024 року, доступний за посиланням.