67% викидів парникових газів спричиняє енергетика і спалювання викопних видів палива

07.02.2020

У минулому році концентрація вуглекислого газу в атмосфері вперше в історії людства досягла максимального рівня, а 67% викидів парникових газів спричиняє саме енергетика і спалювання викопних видів палива. Саме тому Україна разом з країнами Європейського Союзу планує відмовитися від вугілля і перейти до кліматично нейтральної економіки.

Про це повідомляє Міністерство енергетики та захисту довкілля.

 

 

За даними Океанографічного інституту Скріппса, у минулому році концентрація вуглекислого газу в атмосфері вперше в історії людства досягла максимального рівня –  415,26 ppm. Такий рівень концентрації вуглекислого газу спостерігався близько 3 – 5 млн років тому, коли температура на Землі була на кілька градусів вища, ніж зараз. Зокрема у 2018 році цей показник становив 405,5 ppm.  

Зазвичай кількість CO2 коливається в залежності від сезону, досягаючи максимальної відмітки в північній півкулі навесні і на початку літа. Однак середньорічна концентрація CO2 продовжує стабільно зростати. Науковці пов’язують цей факт із спалюванням твердих видів палива, адже 67% викидів парникових газів спричиняє саме енергетика і спалювання викопних видів палива, які й призводять до зростання глобальної середньої температури. 

За даними наукових досліджень, навіть невелика кількість вуглекислого газу може бути токсичною та викликати  біохімічні зміни в крові людини, болі в суглобах, слабкість, порушення кислотно-лужного балансу, зниження імунітету, стати причиною захворювань нирок та серцево-судинної системи.

Внаслідок цього у світі почала формуватися кліматична політика,  спрямована на боротьбу зі змінами клімату та декарбонізацію економіки,  яка знайшла своє відображення в “Європейській зеленій угоді” та Паризькій угоді 2015 року.

Європейський Союз поставив за  мету, аби до 2050 року Європа стала першим континентом, економіка якого не знищує природу. Як зазначав віцепрем’єр Дмитро Кулеба, Україна має стати невід’ємною частиною Європейської зеленої угоди не лише аби спільно з ЄС боротися із наслідками змін клімату, але й у рамках стратегії економічного розвитку, задля підвищення безпеки та створення нових можливостей для українського бізнесу

У січні 2020 року Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель презентував проєкт Концепції «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року. Концепція  передбачає повне заміщення вугільної генерації та перехід економіки України, яка базується на використанні викопних видах палива – вугілля, нафти, газу, до кліматично нейтральної економіки в довгостроковій перспективі.

Наразі Міністерство енергетики та захисту довкілля  України напрацьовує комплекс рішень, які знайдуть відображення в Концепції реформування державного сектору вугільної галузі.

Розуміючи нагальні потреби посилення екологічного контролю за якістю повітря, Мінекоенерго починає розбудову загальнодержавної системи моніторингу, яка передбачає відкриття «Офісу контролю викидів у повітря» та 50 станцій моніторингу якості повітря вже у 2020 році. Ці заходи  дозволять суттєво скоротити викиди в атмосферу.

Нагадаємо, перший офіс контролю викидів у повітря створять у Кривому Розі.