Данія надасть Україні безвідсоткові позики для фінансування проектів відновлювальної енергетики,  енергоефективності, водопостачання та очищення стічних вод

Допомога ЄС

19.03.2019

Уряд Королівства Данія надасть Україні безвідсоткові позики для фінансування проектів у сферах відновлювальної енергетики,  енергоефективності, водопостачання та очищення стічних вод.

Про це повідомили у Міністерстві фінансів України.

Наша країна отримає кошти в межах програми Danida Business Finance (DBF). Згідно з її умовами, позики мають бути безвідсотковими, мати строк погашення до 10 років після завершення проекту, надаватися у євро або доларах США і покривати до 100% вартості проекту.

“Співпраця з данськими партнерами дозволить нам ефективно залучати кошти для реалізації нових проектів, спрямованих на забезпечення сталого розвитку та економічного зростання. Такий крок, безумовно, розширює горизонти інвестиційних можливостей для України”, – підкреслила очільниця Мінфіну Оксана Маркарова.

Зі свого боку, Посол Королівства Данія в Україні Рубен Медсен зазначив, що DBF – це дуже вигідна система пільгового кредитування, яку пропонують виключно пріоритетним для Данії країнам. За словами дипломата, вона стане важливим компонентом уже існуючої широкої програми підтримки, яку Данія реалізує в Україні: “Я переконаний, що Danida Business Finance забезпечить суттєвий внесок у вдосконалення громадської інфраструктури в Україні, створення нових робочих місць та, як наслідок, прискорення економічного зростання та зміцнення ділових відносин між нашими країнами”.

Днями Уряди двох країн уклали Рамкову угоду щодо загальних умов та процедур, організаційних та фінансових заходів реалізації програми DBF в Україні. Вона дозволить пом’якшити умови кредитування за рахунок субсидії Уряду Королівства Данія для відшкодування відсоткових виплат на весь період кредитування, експортної кредитної премії та банківської маржі.

“Фінансування відбуватиметься шляхом надання комерційним банком або фінансовою установою з представництвом у Данії позик Уряду України або українським суб’єктам господарювання під державні гарантії”, – зазначили в Мінфіні.

Нагадаємо, Мінфін отримав право на управління НЕК “Укренерго”. Крм того, Данський інвестиційний фонд виділить 5 млн євро на встановлення сонячної електростанції на Житомирщині.

Підготовлено за матеріалами Міністерства фінансів України. Оригніал статті читайте за посиланням