До 2050 року Україна планує збільшити використання відновлюваних джерел енергії на 70%

21.01.2020

Міністерство енергетики та захисту довкілля презентувало Концепцію «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року. Ця концепція враховує трансформацію підходів до розвитку енергетики в світі та особливу увагу до проблем боротьби зі зміною клімату. 

Документ містить заплановані кроки для сталого розвитку енергетичного сектору та виконання зобов’язань України в рамках Паризької угоди, підписаної у 2015 році. Основна ціль – зменшення обсягу викидів парникових газів і поступовий перехід до кліматично нейтральної економіки України у 2070 році.

Зокрема в Концепції зазначено, що до 2050 року використання відновлюваних джерел енергії  в Україні збільшиться на 70%. Значну частину (до 15%) має складати виробництво електроенергії за рахунок дахових сонячних електростанцій в домогосподарствах та бізнесі.

Концепція є динамічним документом і буде оновлюватися з урахуванням майбутніх тенденцій і змін в світовій кліматичній, екологічній, економічній, енергетичній політиці, розвитку технологій, методів управління та знань.

Докладніше – в презентації Концепції.

Нагадаємо, за минулий рік потужність відновлюваної електроенергетики в Україні збільшилася втричі – до 6,8 ГВт. Тепер Україна може щорічно виробляти понад 8,4 млрд кВт*год електроенергії та забезпечувати електричною енергією понад 3,3  млн домогосподарств.