Експерти Ради Європи прибули до України обговорити зміни до антидопінгового законодавства

Економічна та галузева співпраця

11.10.2017

11 жовтня в Україні працюють експерти Ради Європи щодо боротьби з допінгом у спорті – Грехем Артур, керівник консультативної групи з юридичних питань Моніторингової групи антидопінгової конвенції Ради Європи, та Сергій Хричіков, керівник відділу спортивних конвенцій Генерального директорату з питань демократії Секретаріату Ради Європи.

Основна мета приїзду – обговорення змін до Закону України “Про антидопінговий контроль у спорті” та внесення пропозицій до документа з урахуванням досвіту європейського і світового законодавства, повідомляє прес-служба Мінмолодьспорту.

У робочій зустрічі, яка проходить у Мінмолодьспорту, беруть участь перший заступник Міністра Ігор Гоцул, віце-президент Національного Олімпійського комітету Равіль Сафіуллін, керівництво Національного антидопінгового центру та співробітники Міністерства.

Ігор Гоцул подякував експертам Ради Європи за плідну співпрацю над новою редакцією українського антидопінгового законодавства: “Ця робота важлива для нас, і Україна має намір рішуче рухатися в бік удосконалення національного законодавства”.

Сергій Хричікров зазначив: “Україна вже прийняла закон, який усунув багато недоліків, які існували в законодавчій базі, але зараз ми плануємо працювати далі, і розробити ще більш інноваційний документ. Наша співпраця з Міністерством молоді та спорту дуже продуктивна, ми швидко і якісно працюємо над текстом нового закону, який буде повністю відповідати як Конвенції, так і світовому антидопінговому кодексу.

Нагадаємо, що у лютому 2017 року прийнято Закон України “Про антидопінговий контроль у спорті” в новій редакції (далі  – Закон).

Прийняття Закону дозволило забезпечити правове підґрунтя для організації повноцінної роботи щодо боротьби з допінгом у спорті та здійснювати фінансування цієї роботи з державного бюджету.

 Також набув більшої незалежності Національний антидопінговий центр, діяльність якого буде здійснюватися під контролем Наглядової ради антидопінгового контролю, як передбачено Всесвітнім антидопінговим кодексом, а Всесвітнім антидопінговим агентством (далі – ВАДА) було повернуто Україні статус країни, що відповідає вимогам Всесвітнього антидопінгового кодексу.

Мінмолодьспорту продовжує роботу над удосконаленням Закону. Протягом квітня-червня 2017 року у процесі консультацій із відділом ВАДА з правових питань та питань відповідності кодексу підготовлено проект змін до Закону України “Про антидопінговий контроль у спорті” від 07 лютого 2017 року за № 1835.