Фінансування за програмами секторальної бюджетної підтримки ЄС виконано на 67%, – Рахункова палата

Допомога ЄС

03.04.2018

На кінець 2017-го року до України надійшло 296,6 млн євро (67,56 % від запланованих) з 439 млн євро фінансування, передбаченого в рамках програм секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу в Україні, повідомляє Рахункова палата.

У повідомленні відомства йдеться про те, що Рахункова палата розглянула Звіт про результати аналізу фінансування та виконання програм секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу (СБП ЄС) в Україні.

“З початку впровадження програм секторальної бюджетної підтримки ЄС в Україні згідно з угодами про фінансування цих програм було передбачено надходження 439 млн євро безоплатної та безповоротної допомоги. На кінець 2017 року фактично надійшло 296,6 млн євро (67,56 % від запланованих)”, – йдеться у повідомленні.

У Рахунковій палаті підкреслюють, що на даний момент, по тим програмам СБП ЄС, які завершились з часу їх впровадження, було передбачено виділення Україні 344 млн євро, тоді як надійшло 263,03 млн євро або 76,46%.

По програмах, виконання яких нині триває, а це – програма щодо продовження енергетики та програма щодо регіональної політики, передбачено надходження у розмірі 95 млн євро, фактично надійшло 33,5 млн євро, що становить 35,26% від запланованого обсягу фінансування.

Така ситуація, як зазначають у Рахунковій палаті, свідчить про необхідність покращення діалогу між бенефіціарами програм та Стороною ЄС.

“Крім того, враховуючи те, що терміни практичної реалізації та фінансування 2-х програм, виконання яких триває, завершуються відповідно у 2021 та 2020 роках, є високим ризик їх неповного виконання”, – резюмують у Рахунковій палаті.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія запропонувала Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги.