Хорватія очолила ЄС, Албанія почала головувати в  ОБСЄ

02.01.2020

Обов’язки голови Ради Європейського Союзу почала виконувати Хорватія. Країна вперше в своїй історії отримала таке право після свого вступу до ЄС у липні 2013 року. 

Повноваження, які Хорватія переймає від Фінляндії,  триватимуть до 30 червня 2020 року. Наступні шість місяців представники Хорватії будуть головувати на засіданнях всіх профільних Рад ЄС, крім Ради у закордонних справах.

Початок головування Хорватії в Європейському Союзі має бути ознаменовано офіційною церемонією в Хорватському національному театрі в Загребі 9 січня. 15 січня відбудеться урочистий концерт в Брюсселі, присвячений 28-й річниці міжнародного визнання незалежності Хорватії від колишньої Югославії.

Девіз головування Хорватії в ЄС – «Сильна Європа в світі викликів», а її програма побудована навколо чотирьох тем, сформульованих в такий спосіб: «Європа, яка розвивається; Європа, яка з’єднує; Європа, яка захищає; впливова Європа».

Перша тема спрямована на сприяння збалансованому економічному зростанню в ЄС, друга сфокусована на об’єднанні інфраструктури та заходах, що об’єднують громадян з усього ЄС, третя стосується безпеки, а четверта приверне увагу до продовження політики розширення ЄС в бік Західних Балкан.

«Амбітна, збалансована і стійка багаторічна фінансова структура ЄС на період 2021-2027 рр. є необхідною умовою для досягнення наших цілей», – йдеться в заяві на веб-сайті головування Хорватії в ЄС.

В рамках першого в історії головування в ЄС в першій половині 2020 року в Хорватії планується провести понад 1400 зустрічей на різних рівнях.

Держави-члени, головуючі в ЄС, працюють в групах по три людини з загальним порядком денним Ради на 18-місячний період. Крім Хорватії та Фінляндії, нинішня трійка також включає Румунію, ще одну балканську країну ЄС, яка вперше головувала в Раді ЄС у першій половині 2019 року.

30 листопада, за результатами зустрічі віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитра Кулеби з Прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем, Дмитро Кулеба повідомив, що Україна буде важливим пунктом порядку денного головування Хорватії в Раді ЄС. “Ми досягли згоди про те, що Україна буде важливим пунктом порядку денного хорватського головування в Раді ЄС. Уряд разом з Парламентом працюватимуть, щоб європейська інтеграція України і надалі послідовно набирала обертів, зокрема, під час головування Хорватії в Раді ЄС”, – зазначив він. 

З 1 січня 2020 року обов’язки держави-голови Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) від Словаччини, яка виконувала їх упродовж 2019 року, перейшли до Албанії.  Про це йдеться на сайті ОБСЄ.

За словами прем’єр-міністра і міністра закордонних справ Албанії Еді Рами, який очолив ОБСЄ, початок головування є історичним моментом, оскільки його країна пройшла через суттєві перетворення від жорстокого комуністичного режиму, який був проти цінностей Організації, до держави, яка її очолює.

Новий голова ОБСЄ запевнив, що питання України залишатиметься одним із головних для Організації. “Криза в Україні і навколо неї залишається найбільш нагальною загрозою безпеки в Європі. Зусилля з врегулювання конфліктів будуть в центрі уваги албанського головування, оскільки неприпустимо, щоб затяжні конфлікти в нашому регіоні, як і раніше, забирали життя”, – сказав Рама. Серед інших важливих завдань виокремив: боротьбу з насильством щодо жінок, корупцією, дискримінацією та торгівлею людьми.

Він також запевнив, що буде продовжено роботу ОБСЄ щодо протидії корупції, торгівлі людьми та  боротьбі з дискримінацією і заохоченню прав людини і основних свобод. Рама представить пріоритети албанського головування в ОБСЄ на засіданні Постійної ради у Відні дев’ятого січня.