Мінрегіон та ООН Жінки в Україні підписали Меморандум про взаєморозуміння

Економічна та галузева співпраця

13.08.2018

Мінрегіон відповідальний за реформу децентралізації, яка є однією з найуспішніших реформ країни. Ця реформа сприяє наближенню України до стандартів ЄС, а врахування ґендерного фактору є одним із визначальних аспектів ефективності реформ. Про це зазначив заступник міністра з питань європейської інтеграції Тарас Токарський під час підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Структурою Організації Об’єднаних Націй з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, повідомляє прес-служба відомства.

Підписаний Меморандум передбачає співпрацю між Мінрегіоном та ООН Жінки щодо інтеграції ґендерних питань у реформу децентралізації відповідно до міжнародних та національних зобов’язань.

Заступник Міністра  наголосив, що на сьогодні міністерством розроблено сім кроків, які Мінрегіон планує реалізувати до 2020 року в тісній співпраці з ООН Жінки та міжнародними партнерами. Зокрема, йдеться про аналіз потреб громад з урахуванням ґендерних підходів, розробку типових профілів громад і регіональних індексів ґендерної нерівності, впровадження принципів ґендерно-орієнтованого бюджетування на законодавчому рівні, збільшення кількості ґендерно-орієнтованих проектів в будівництві, розробку нормативно-правових актів з урахуванням принципів ґендерної рівності.

За словами Тараса Токарського, досягнення економічно-ґендерного паритету може збільшити ВВП Великобританії на 250 млрд дол., Сполучених Штатів на 1 750 млрд дол., Японії на 550 млрд дол., Франції на 320 млрд дол., Німеччини на 310 млрд дол. Натомість в Україні з 16 млн працездатних жінок лише половина має можливості професійної реалізації. Тож країні потрібен дієвий інструментарій, який дозволить подолати перекоси в питанні рівності чоловіків і жінок.

У свою чергу голова офісу ООН Жінки в Україні Анастасія Дівінська зазначила, що децентралізація – дуже важливий процес, який дає можливість рівного доступу для жінок і чоловіків незалежно від їхнього походження, фізичних даних, соціального статусу.

“Ми націлені на те, щоб спільно працювати і знімати бар’єри на всіх рівнях (регіональному та державному), які можуть бути перешкодою для доступу різних категорій населення, особливо, найбільш вразливих”, — зазначила вона.

Довідково

Офіс ООН Жінки в Україні розпочав свою роботу в жовтні 2015 року. Його діяльність здійснюється в рамках Стратегічного плану ООН Жінки, затвердженого Виконавчою Радою ООН Жінки, та спрямовується на підтримку та допомогу Уряду України в реалізації проектів для досягнення ґендерної рівності.