МОЗ удосконалить надання медичної допомоги постраждалим від домашнього насильства під час війни

26.06.2023

Для реагування на виклики, спричинені війною, а також для реалізації норм Стамбульської конвенції, МОЗ розпочинає перегляд порядку проведення, документування, обстеження і надання медичної допомоги постраждалим від домашнього насильства (наказ МОЗ №278 від 01.02.2019). 

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров?я України.

Нині формується робоча група фахівців та медиків для перегляду порядку надання допомоги відповідно до міжнародного протоколу документування та розслідування. 

«Війна збільшує кількість жертв не лише на полі бою. На жаль, війна також стає каталізатором побутового насильства. За 5 місяців 2023 року кількість звернень щодо домашнього насильства зросла майже на 40% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це наслідки безпекової нестабільності, підвищення напруженості, недовіри в сім’ях. Саме тому ми маємо не лише переглянути та посилити механізм надання медичної допомоги постраждалим від домашнього насильства, але й спільно розробити й впровадити комплексну програму підтримки українців та їхніх сімей, щоб допомогти їм впоратися з травмами та наслідками війни», — зазначила Марина Слободніченко, заступниця Міністра з питань євроінтеграції.

До складу робочої групи вже готові долучитися представники Мінсоцполітики, Апарату Урядової уповноваженої з питань гендерної політики, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, МВС України, Національної поліції, НАМН України, Офісу Генерального прокурора, НДСЛ «Охматдит», Фонду ООН у галузі народонаселення та ВООЗ в Україні.

Оновлення наказу планується до кінця 2023 року. 

Довідково

Рік тому, Україна ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульську конвенцію).   

Стамбульська конвенція — найбільш всеосяжна міжнародна угода щодо запобігання та протидії насильству стосовно жінок та домашньому насильству. Це стандарт найкращих міжнародних та європейських практик. Україна є серед авторів Конвенції та підписала її ще у 2011 році.