На Open Data Forum визначили лідерів із розвитку відкритих даних в Україні

Економічна та галузева співпраця

10.09.2018

На II Всеукраїнському форумі з відкритих даних обговорювали, як ефективно використовувати весь потенціал відкритих даних, запозичувати міжнародні практики та розвивати локальні спільноти.

Кульмінацією заходу стало нагородження переможців у 5 номінаціях: Open Data Business Award, Open Data Government Award, Open Data City Award, Open Data Social Impact Award, Open Data Leader Award.

У номінації Open Data Business переміг онлайн-аукціон арештованим і конфіскованим майном OpenMarket за найефективніше використання відкритих даних для трансформації бізнесу. Аукціон OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України) – це чесний, простий та ефективний засіб реалізації майна через мережу Інтернет. Система працює на всій території України з 2014 року.

Другим переможцем стала Верховна Рада України, яка здобула Open Data Government Award. Це нагорода за найвищі стандарти публікації відкритих даних центральними органами управління.

Нагороду Open Data City Award отримала Дрогобицька міська рада. Ця відзнака виділила Дрогобич серед міст України за найвищі стандарти публікації відкритих даних міськими органами управління. У фінал також увійшли Львів, Дніпро та Вінниця.

У номінації Open Data Social Impact Award перемогу здобув Офіс ефективного регулювання BRDO. Це нагорода за найбільший соціальний вплив використання відкритих даних. Журі нагородило Інспекційний портал https://inspections.gov.ua/, розроблений командою BRDO.

Відзнаку за найвищі особисті заслуги у розвитку відкритих даних одержала Оксана Маркарова, в. о. Міністра фінансів України. Нагорода була їй присвоєна у межах номінації Open Data Leader Award.

На Форумі організатори також повідомили список проектів-фіналістів національного конкурсу українських стартапів. Багато команд працювали над своїми ідеями, але цього разу найкращими стали такі проекти: Регуляторна мапа України, Monitor.Estate, Публічний портал «Прозора інфраструктура», Grinval від Grow in Value, LvivCityHelper, NORA. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на своїй сторінці у Facebook.

Вітаємо всіх переможців, учасників та дякуємо всім, хто робить свій внесок у розвиток відкритих даних. Це не тільки стимулює створення нових послуг, поліпшує взаємодію суспільства і держави, а ще й підвищує прозорість роботи органів державної влади. Все це є невід’ємною частиною виконання Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

Організаторами Open Data Forum стали Державне агентство з питань електронного урядування України в партнерстві з проектом Фонду «Євразія» «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS, за підтримки USAID i UK AID.