На Закарпатті в межах програми ЄС «Copernicus» юні дослідники вивчають Землю з космосу

05.07.2019

З 1 до 7 липня у с. Поляна Свалявського району Закарпатської області відбувається міжнародна літня школа з дистанційного зондування Землі (ДЗЗ). Юні дослідники з України, Польщі, Чорногорії, Словаччини, Індії та Кенії мають змогу на практиці навчитися моніторити Землю за допомогою ДЗЗ та апробувати останні освітні методики, що були напрацьовані «Малою академією наук України» у межах Програми Європейського Союзу зі спостереження за Земною поверхнею – «Copernicus».

Програма літньої школи містить лекції та практичні заняття. На них учасники дізнаються, як, використовуючи космознімки, моніторити зміни в кожному окремому місті. Крім того, вони будуть проводити реальні наукові дослідження – оцінювати наслідки лісових пожеж та екологічних катастроф, моніторити повені, хімічний склад атмосферного повітря тощо.

Завдяки новітнім технологіям, що передбачають використання широкого спектру механізмів – від космічних супутників до вимірювальних систем на Землі, в морі та в повітрі, можливо робити інноваційні дослідження у економічній, екологічній, транспортній, енергетичній, науково-дослідницькій, безпековій та інших сферах.

Також учасники ознайомляться з попередніми успішними дослідженнями, що були виконані учнями київського територіального відділення Малої академії наук України, та проведуть актуальні для своїх країн дослідження.

Довідково:

Національний центр «Мала Академія наук України», одна з перших організацій з не членів країн Європейського Союзу, яка отримала статус Академії «Copernicus». 

Сфера космічної діяльності є одним із розділів Діалогу високого рівня Україна – ЄС щодо горизонтальних питань та окремих секторів промисловості, а також кластера 2 Підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС, до компетенції якого належать питання космічної галузі.

«Copernicus» є програмою Європейського Союзу зі спостереження за земною поверхнею (раніше ця програма була відома як GMES (Глобальний моніторинг навколишнього середовища та безпеки). Програма пропонує інформаційні послуги на основі супутникової системи спостереження Землі (супутники Sentinel). Сервіс надає повний безкоштовний та відкритий доступ до всіх зібраних даних. Інформація, надана за програмою «Copernicus» може бути використана дослідниками та кінцевими користувачами для широкого кола завдань у різних галузях. Наприклад, в управлінні територіями, регіональному та місцевому плануванні, сільському, лісовому та рибному господарстві, для забезпечення цивільного захисту населення, покращення транспортної інфраструктури та мобільності, туризму.

Програма «Copernicus» координується Європейською Комісією та Європейським космічним агентством (ESA). Ідеї програми імплементують держави-члени Європейського союзу, Європейська організація з експлуатації метеорологічних супутників (EUMETSAT), Європейський центр середньострокових прогнозів погоди (ECMWF), агенції ЄС.

Інші новини

Всі новини