Ольга Стефанішина: «Маємо спільно проливати світло на злочини сексуального насильства росіян в Україні»

16.06.2023

Маємо проливати світло на злочини сексуального насильства. Давайте спільно дбати про відновлення справедливості. Зло повинно бути покаране. На цьому наголосила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час заходу за участі Першої Леді України Олени Зеленської «Діємо на користь постраждалих» з нагоди Міжнародного дня боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту, що відзначається щороку 19 червня. 

У заході зокрема взяли участь: Генеральний прокурор України Андрій Костін; Спецпредставниця генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства Праміла Паттен; Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець; Спецпредставник Прем’єр-міністра Великобританії з питань запобігання сексуальному насильству Лорд Тарік Ахмад Вімблдонський; Виконавча директорка «Global Survivors Fund for Survivors of Conflict-Related Sexual Violence» та Директорка-засновниця «Dr. Denis Mukwege Foundation» Естер Дінгеманс та інші.

«Останні дні у нас проходять під знаком порятунку Херсонщини від влаштованої росіянами повені, однак ця тема дуже дотична до нашої сьогоднішньої. Бо з усіх випадків вчиненого окупантами сексуального насильства, які розслідує зараз наша прокуратура, більшість зафіксовано саме на Херсонщині. На другому місці – Київщина, на третьому – Донеччина. Про що це свідчить? Про те, що всі ці злочини – не випадковість Це демоверсія поведінки, яку вони збиралися продемонструвати по всій Україні, в кожному місті й селі»,  – підкреслила Перша Леді Олена Зеленська. 

Ольга Стефанішина наголосила, що випадки сексуального насильства не були ексцесом війни, а частиною цілеспрямованої стратегії росіян. Наразі відомо про щонайменше 208 таких історій – і це лише ті випадки, коли громадяни були готові свідчити. Урядовиця підкреслила: попри те, що не кожен готовий звернутись до правоохоронців, всі постраждалі заслуговують отримати допомогу та бути почутими. 

«Багато було розчарувань з початку повномасштабної війни. Система ООН, інші партнери не були готові до такої війни, не знали як діяти. 24 лютого ми жили під землею, єдиним інструментом роботи був лише телефон і ми кричали всьому світові, просили допомогти нам. В нашій пам’яті назавжди залишаться ті дні, коли ми постійно чули «ні». Ми дуже довго боролись, аби це змінити. Зрештою нам багато чого вдалося за рік. Наша боротьба змінює світ», – підкреслила урядовиця. 

Вона зазначила, що минулого літа було відкрито перший Центр допомоги врятованим. З того часу створено 11 справжніх острівців безпеки й підтримки в різних куточках України. Незабаром очікується відкриття першого такого Центру за кордоном, у Чехії. В межах заходу учасники на спеціальних стендах мали змогу ознайомитись з інформацією та ключовими принципами роботи таких Центрів. 

Ольга Стефанішина зауважила, що робота Центрів дала розуміння, що найбільше громадяни потребують інформації, зокрема члени родин постраждалих, свідки. Саме тому, працює Платформа допомоги врятованим, де тисячі громадян вже ознайомились з інформацією про доступні сервіси. 

Окрему увагу присвячено напрацьованій Офісом Генпрокурора Стратегії розслідування злочинів сексуального насильства під час війни, а також оновленим підходам в роботі з постраждалими. 

«У роботі з постраждалими від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, Офіс Генпрокурора дотримується принципів Кодексу Мурад. Це передусім поінформована згода, конфіденційність, психологічна, медична та соціальна допомога, уникнення повторної травматизації. Працюємо над поширенням цих принципів на усю систему кримінальної юстиції. Захистити людину та забезпечити невідворотність покарання для російських воєнних злочинців — дві невід’ємні складові нашої головної мети — відновлення справедливості», – завірив Генеральний прокурор Андрій Костін.

В межах дискусії йшлося також про важливість професійної підготовки фахівців, аби забезпечити ефективну допомогу постраждалим. Так, зокрема спеціалізоване навчання вже пройшли майже сотня представників органів державної влади та місцевого самоврядування. Тренінги також проходять соцпрацівники, психологи, співробітники поліції, прокуратури. 

«Від держави зараз потрібне найскладніше та найважливіше. Щоб справедливість настала, щоб люди свідчили, довірили свої історії, ми маємо підтримати постраждалих просто зараз, забезпечити їм головне – повагу та безпеку», – зазначила Олена Зеленська.

Окрему увагу присвячено необхідності забезпечення механізму невідкладних проміжних репарацій. 

«Ми розуміємо, що росія має заплатити за скоєні злочини. Їхня відповідальність – незворотня. Але вона не настане сьогодні-завтра. Тому, ми говоримо про проміжні репарації, аби забезпечити допомогу громадянам тут і зараз. Сьогодні такі репарації фактично частково вже надаються: відновлюються оселі, критична інфраструктура, надається психологічна, юридична, фінансова допомога. Це та нагальна підтримка держави, яка обов’язково потім буде сплачена росією», – зазначила Віцепрем’єрка.

Також йшлося про важливість співголовування України до 2024 року у новоствореному Глобальному альянсі з попередження сексуального насильства під час війни.

«Ми залишаємося непохитними у своїй рішучості підтримувати постраждалих і відновити справедливість. Я з нетерпінням чекаю поглиблення співпраці з українським урядом у рамках Міжнародного альянсу з попередження сексуального насильства, пов?язаного з конфліктом. Він є надзвичайно важливим інструментом для координації дій на глобальному рівні», – підкреслив Лорд Тарік Ахмад Вімблдонський.

Ольга Стефанішина закликала учасників заходу не залишатись осторонь й долучатись до роботи з підтримки постраждалих: 

«На 477-ий день війни злочинів не стало менше, тож маємо залишатись сконцентрованими. Як би нам всім не було складно, болісно, потрібно відкривати правду про злочини насильства, яка часто схована глибоко в архівах пам’яті наших громадян. Ми не маємо очікувати допомоги зовні, маємо дбати, в першу чергу, самі про своїх громадян, самі створювати рамки допомоги. Це є важливим елементом того, що до наших зусиль доєднуються міжнародні партнери. Ціною величезних страждань, болю ми вчимо світ бути ефективними». 

Захід організований за ініціативи Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Урядової уповноваженої з питань гендерної політики, за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, ООН Жінки в Україні, ГО UA Exsperts, проєкту  ResponseAndPrevention.