Ольга Стефанішина: Підхід ЄС до країн сусідства очевидно потребує оновлення

08.10.2020

Сьогодні, коли Європейський Союз готується зробити стрибок у розвитку, ставлячи собі за мету нові амбітні ініціативи – новий підхід до економічного розвитку, діджиталізація та посилення стійкості держав в умовах пандемії – потрібен і новий підхід до сусідства. 

На цьому наголосила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час міжнародного форуму «GLOBSEC» у Братиславі, Словаччина.

За словами Віцепрем’єрки, держави-члени ЄС та сусіди разом мають віднайти підхід, який відповідає новим викликам та можливостям у регіоні сусідства. Зокрема, вона підкреслила, що зростання напруженості та конфлікти у країнах Східного партнерства свідчать про глибоку кризу цього формату. 

«Ми не можемо закривати очі на зміни, залишаючись у геополітичній реальності 10-ти або 20-ти річної давнини. Вже два роки ми ведемо інтенсивну дискусію з країнами-членами та ЄС про майбутнє Східного партнерства, а також його ключові досягнення після 2020 року. Україна з Молдовою та Грузією зайняли чітку позицію про необхідність застосування більш диференційованого підходу, утворення формату “трійки”. На жаль, ми нікуди не просунулись у цій дискусії та нинішня ситуація засвідчує, що існує потреба переглянути підходи до регіону», – підкреслила Ольга Стефанішина.  

Віцепрем’єрка наголосила, що сьогодні важливо визнати нову геополітичну реальність, в якій Україна є найбільшою країною на європейському континенті з чітким курсом на членство в ЄС та НАТО і готова очолити процес перезавантаження регіону. 

«В ЄС розуміють, що Україна одна з небагатьох країн регіону, яка продовжує впроваджувати реформи та залишається відданою європейському курсу. Крім того, Україні вдається протистояти агресії на своїй території», – сказала урядовиця. 

Віцепрем’єрка також наголосила, що не варто розділяти Західні Балкани та Східне сусідство, адже ці країни мають багато спільного. «На порядку денному наших країн ті ж самі питання: економічна інтеграція, скринінг реформ. Ми стикаємося з тими ж самими викликами, намагаючись трансформувати стару систему та рухатися до верховенства права, реформувати судову систему, правоохоронну систему. І найголовніше – ми поділяємо прагнення інтегруватися до європейської сім’ї».

Інші новини

Всі новини