Ольга Стефанішина: Україна активніше залучатиме жінок для відновлення мирного життя у зонах конфлікту

27.11.2020

Розширення можливостей для участі жінок у міжнародних місіях, врегулюванні конфліктів та постконфліктного відновлення буде у фокусі уваги під час впровадження другого Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». На цьому наголосила Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час експертної зустрічі, яку організували YES та Посольство Канади в Україні.

«Завдяки першому Національному плану дій нам вдалось зруйнувати стіну нерозуміння та несприйняття гендерного рівноправ’я у збройних силах. Впроваджуючи другий План ми продовжимо робити фокус на збільшення представництва жінок в секторі безпеки та оборони, а також розширенні можливостей жінок брати участь у міжнародних місіях. Крім того, новий План сприятиме посиленню ролі жінок у розбудові миру та безпеки у зонах конфлікту. І вже сьогодні ми бачимо, як більш активна участь жінок у врегулюванні конфліктів позитивно впливає на відновлення та реінтеграцію деокупованих територій України» – сказала Ольга Стефанішина.

Вона також наголосила на успіхах, яких вдалося досягти завдяки впровадженню першого Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325:

  • 29 тисяч жінок сьогодні служать у лавах Збройних сил України, у той час, коли в 2008 році – 2 тисячі

  • 300 військових об’єктів адаптувало до санітарних потреб жінок Міністерство оборони України за стандартами НАТО з 2016 року

  • 61 радника з гендерних питань призначено у Міністерстві оборони, Збройних силах та профільних вищих навчальних закладах.

«Реалізація першого Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 показала гарний результат і я сподіваюсь, що при реалізації другого Плану –  досягнемо такого ж і кращого. Звісно, це потребуватиме й активної співучасті різних стейкхолдерів, зокрема громадянського суспільства та ЗМІ» – зазначила Ольга Стефанішина.