Оприлюднена нова робоча програма «Євратом» на 2023-2025 роки

06.04.2023

4 квітня в місті Брюсселі, Бельгія, відбулася конференція «Дослідження «Євратом» в дії та можливості для Європи – стратегічна автономія ЄС та енергетичні системи майбутнього». Захід організований Європейською Комісією для представлення нової робочої програми «Євратом» на 2023-2025 роки, яка відкриває можливості фінансування в сферах, охоплених Програмою досліджень і навчання «Євратом» на 2021-2025 рр. (ядерний поділ і синтез).

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Європейська Комісарка з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марія Габріель зазначила про наслідки геополітичних викликів, пов’язаних з війною в Україні та важливість підтримки України. Енергетична криза вплинула на енергетичну політику ЄС та на життя громадян в Європі. Нині є важливими інноваційні рішення для заміни викопного палива та зменшення залежності від постачальників палива. Європейський зелений курс має на меті створити нейтральний вплив на зовнішнє середовище до 2050 року.

Одним зі шляхів реалізації Європейського зеленого курсу є впровадження провідних ядерних технологій, зокрема малих модульних реакторів та технологій ядерного синтезу.

Нова робоча програма «Євратом» передбачає низку напрямів, які спрямовані на підвищення безпеки наявних ядерних технологій та розвиток нових технологій ядерної енергетики. Україна є асоційованим учасником програми «Євратом» з червня 2022 року. Участь українських організацій в цій програмі дозволить підвищити рівень безпеки українських АЕС та буде мати вплив на впровадження нових ядерних технологій в Україні.

Нині 10 українських організацій виконують проєкти в межах програми «Євратом», маючи загальний бюджет на виконання понад 2 млн євро. У новій програмі на 2023-2025 роки передбачено виділення окремого бюджету 0,75 млн євро для України на навчання, тренінги, розбудову можливостей та зміцнення співпраці між українськими та європейськими організаціями.

Представники українських організацій (ННЦ Харківський фізико-технічний інститут, Харківський національний університет імені Каразіна, Національний університет «Одеська політехніка», ТОВ ІПП-ЦЕНТР, Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки), присутні на заході, висловили зацікавленість щодо поглиблення участі в майбутніх проєктах за програмою «Євратом» та мали можливість створення нових колаборацій за результатами конференції.

Довідково

Україна є учасником Програми з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (далі – Євратом) відповідно до Угоди між Україною, з одного боку, і Європейським Союзом та Європейським співтовариством з атомної енергії, з іншого боку, про участь України у Рамковій програмі з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021–2025), комплементарній до Рамкової програми з досліджень та інновацій «Горизонт Європа», ратифікованої Законом України від 03 травня 2022 року № 2233-IX.

Нагадаємо, 25 українських наукоємних стартапів отримали підтримку на $125 тис.