Парламент підтримав законопроєкт про рівні права батька з матір’ю на декретну відпустку

01.12.2020

Сьогодні, 1 грудня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною». Законопроєкт зареєстрований під номером 3695

Це перший законопроєкт із пакету «Партнерства Біарріц», ініційованого першою леді Оленою Зеленською, покликаний на забезпечення можливості поєднання професійної діяльності із сімейними обов’язками та вихованням дітей та встановлення рівних прав для жінок та чоловіків у цій сфері.

Документ пропонує доповнити Кодекс законів про працю та Закон України «Про відпустки» саме відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця.  

Такою відпусткою може скористатися: 

  • чоловік, дружина якого народила дитину; 

  • батько дитини у разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки; 

  • бабуся чи дідусь, або інший повнолітній родич дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати/батько дитини є одинокою матір’ю/батьком.

 Як тільки цей законопроєкт буде ухвалений в цілому, то як батько, так і матір зможуть скористатись рівним правом на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. 

Окрім того, документ встановлює право працівників обох статей, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, на додаткову відпустку та можливості встановлення скороченої тривалості робочого часу для чоловіків, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, та батьків, що виховують дітей без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі).

Інші новини

Всі новини