Перша компанія в Україні отримала сертифікат авторизованого економічного оператора (АЕО)

26.03.2021

Сьогодні, 26 березня, відбулося вручення першого в Україні сертифікату Авторизованого економічного оператора (АЕО). Статус АЕО набула компанія ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна», яка отримала авторизацію АЕО в Україні відповідно до практики та стандартів ЄС.

Про це повідомляє Державна митна служба України.

Сертифікат підтверджує право на використання спрощень при  проходженні митних процедур. Запровадження програми АЕО є одним із перших євроінтеграційних кроків України у митній сфері.

«Митні органи не мають бути бар’єром при перетині кордону. Ця практика відходить в минуле. Ми підтримуємо чесний бізнес і максимально полегшуємо митні процедури для добросовісних імпортерів та експортерів. Статус АЕО – це найвищий ступінь довіри митниці до підприємств у вигляді надання їм спеціальних спрощень та переваг при здійсненні митних формальностей», – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

 «Сьогодні ми зробили ще один вагомий крок до розмиття митних кордонів між Україною та ЄС, – прокоментувала подію Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. – Наступний етап –  визнання статусу національних авторизованих економічних операторів митними органами країн Європейського Союзу. Встановлення довірливих відносин між митною службою та бізнесом сприятиме спрощенню митних процедур, допоможе українським підприємствам наростити експорт, а також підвищити свою конкурентоспроможність як на українському ринку, так і на ринках країн-членів ЄС».

Зі свого боку Голова Держмитслужби Павло Рябікін зазначив: «АЕО – це програма співпраці митниці і бізнесу. Митниця має довіряти доброчесним підприємцям. Програма авторизованого економічного оператора переводить цю довіру у практичну площину. Крім того, сертифікат №1 документально засвідчує, що Україна виконала одне зі своїх зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС – запровадила програму Авторизованого економічного оператора».

Програму АЕО запроваджено Всесвітньою митною організацією у 2005 році шляхом ухвалення Рамкових стандартів безпеки і полегшення світової торгівлі. На сьогодні програми АЕО реалізовані у 97 країнах світу. Ще 20 – їх впроваджують.

Детальніше про програму АЕО – завантажити презентацію.

Довідково

У заході взяли участь Міністр фінансів України Сергій Марченко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, Заступник міністра фінансів України Юрій Драганчук, Голова Держмитслужби Павло Рябікін, представники бізнесу.

Запровадження Україною програми АЕО передбачено Угодою про асоціацію з ЄС. Україна виконала це зобов’язання. Робота над нормативно-правовою базою тривала з 2015 року. У 2019 році були прийняті зміни до Митного кодексу України, які стали законодавчим підґрунтям для впровадження програми АЕО в Україні.

Ухвалений закон відповідає європейському законодавству та практиці з питань АЕО.

Протягом 2020 року Мінфіном спільно з Держмитслужбою за сприяння Офісу підтримки реформ при Мінфіні та програми EU4PFM забезпечено підготовку та прийняття необхідної підзаконної нормативно-правової бази.

Це дозволило восени минулого року прийняти першу заяву про надання авторизації АЕО.