Подолання стереотипів є ключовою ланкою скорочення гендерного розриву, – Ольга Стефанішина

05.03.2021

На цьому наголосила Ольга Стефанішина під час свого виступу на Всеукраїнському онлайн-марафоні «Час жіночого лідерства».

Віцепрем’єрка зауважила, що за останній рік у світі суттєво зросла кількість жінок на керівних державних посадах та навела декілька яскравих прикладів: Камала Харіс стала першою жінкою-віцепрезидентом США; Естонія стала першою країною у світі, де посаду президента та прем’єр-міністра отримали жінки; Нгозі Оконджо-Івеала – перша жінка, яка очолила Світову організацію торгівлі (СОТ).

«Такі результати вражають. І не лише тому, що жінки отримують більше можливостей для професійної реалізації та ширший доступ до політики, а й тому, що ми звертаємо на це увагу. Це показує, що у світі зростає розуміння важливості ґендерної рівності, а також визнання внеску жінок у розвиток держав, вирішення міжнародних питань та налагодження міжнародної співпраці», – прокоментувала Ольга Стефанішина всесвітню тенденцію зростання ролі жінок в соціальних, політичних та економічних процесах.

Урядовиця також наголосила на викликах, пов’язаних з COVID-19, де пандемія не є першопричиною нерівності, але вона загострює прояви дискримінації та несправедливості, які існують в суспільстві.

«Під час перших хвиль пандемії коронавірусу зменшення показників динаміки розвитку середнього і малого бізнесу в Україні пов’язане, зокрема, з тим, що багато жінок були змушені покинути свій бізнес, обираючи родину», – сказала Ольга Стефанішина та додала: «Прикро, що жінки в Україні сконцентровані переважно у сфері мікро- та малого бізнесу. Лише 8% жінок є кінцевими бенефіціарами великих компаній. Тому це ще один важливий аспект вразливості жінок, де ми маємо говорити не лише про політичне лідерство і доступ жінок до великої політики та управління державами, а й про присутність жінок у бізнесі. Як свідчать дослідження МВФ, подолання ґендерної нерівності призводить до зменшення нерівності соціальної. Економіка країни виграє від того, коли суспільство створює однакові умови для життя та праці чоловіків і жінок».

Вона також нагололиса, що зміни до виборчого законодавства та розширення доступу до професій у сфері безпеки і оборони є великим кроком для виходу із гендерних стереотипів. Віцепрем’єрка закликала не піддаватись стереотипам та боротися з ними, аби жіноче лідерство перестало бути поодинокими випадками, а стало великою новою реальністю. 

Проглянути відео марафону можна за посиланням.

Інші новини

Всі новини