Потужність «чистої» електроенергетики в Україні збільшилася втричі

09.01.2020

Потужність відновлюваної електроенергетики в Україні збільшилася втричі – до 6,8 ГВт. Тепер Україна може щорічно виробляти понад 8,4 млрд кВт*год електроенергії та забезпечувати електричною енергією понад 3,3  млн домогосподарств. Про це повідомляє Держенергоефективності.

У 2019 році у відновлювальну енергетику України інвестували 3,7 мільярда євро. Йдеться про будівництво вітрових, сонячних і біоелектростанцій в Україні загальною потужністю 4500 МВт. За останні 5 років загальна сума інвестицій у проекти “зеленої” електроенергетики склала майже 4,9 млрд євро.

“Завдяки проектам відновлюваної електроенергетики зменшуються шкідливі викиди в атмосферу, зокрема, на 9 200 000 тонн СО2 у рік, що можна порівняти із викидами майже 4,5 млн автомобілів”, – прокоментував директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко.

У квітні 2020 року заплановано перші аукціони, які мають здешевити вартість «чистої» енергії для споживачів та підвищити конкуренцію між інвесторами.

Нагадаємо, що за результатами 2018 року Україна піднялася з 63 на 8 місце у рейтингу інвестиційної привабливості «зеленої» енергетики країн, що розвиваються. Такі дані оприлюднили у звіті «BloombergNEF».