Президент підписав Закон про врегулювання порядку маркування харчових продуктів

04.02.2019

Президент України Петро Порошенко підписав Закон про “Про інформацію для споживачів про харчові продукти”.

Як повідомляється на сайті Верховної Ради, законом встановлюються загальні положення до маркування харчових продуктів. Окрім того, окремі правила щодо маркування певних видів харчових продуктів.

Законом передбачено надання споживачам інформації про вміст у харчових продуктах харчових добавок, допоміжних речовин для переробки та інших речовин чи продуктів, які, як свідчать дані проведених наукових досліджень, спричиняють алергічні реакції або  непереносимість, так щоб споживачі могли зробити свідомий вибір, який є безпечним для них.

“Цей Закон дозволить забезпечити високий рівень захисту здоров’я та інтересів споживачів шляхом надання всієї необхідної інформації для здійснення споживачами свідомого вибору харчових продуктів та ввести відповідальність операторів ринку, що відповідають за інформацію про харчові продукти, за введення споживачів в оману”, – написав заступник голови аграрного комітету народний депутат Олександр Бакуменко на сторінці у Facebook.

Ухвалений документ узгоджений з проектом технічної допомоги ЄС “Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні”, операторами ринку харчових продуктів, що входять до складу Американської торговельної палати в Україні, Європейської бізнес Асоціації, Ліги виробників харчових продуктів, а також Держпродспоживслужбою.

Як повідомлялося, Верховна Рада 6 грудня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про врегулювання порядку маркування харчових продуктів і введення штрафів за надання недостовірної інформації на упаковці “Про інформацію для споживачів про харчові продукти”. За відповідне рішення проголосував 231 народний депутат.

Документ, зокрема, уніфікує і запроваджує вимоги щодо надання точної, достовірної та зрозумілої для споживача інформації про харчові продукти.

Інші новини

Всі новини