Президент України схвалив закон Про режим спільного транзиту

Питання торгівлі

25.09.2019

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №1082 «Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи». Про це повідомляє веб-сайт Міністерства фінансів України.

Верховна Рада прийняла відповідний законопроєкт за основу та в цілому 12 вересня 2019 року.

Законопроєкт розроблений на виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом (ЄС).  Законопроєкт запроваджує в українському законодавстві положення Конвенції про процедуру спільного транзиту. 

На сьогодні, Конвенція про процедуру спільного транзиту – це 35 країн європейського регіону (члени ЄС, ЄАВТ, Туреччина, Македонія та Сербія), які запровадили єдині для всіх Договірних сторін правила декларування та контролю за транзитними переміщеннями товарів із використанням спільного ІТ продукту (New Computerised Transit System (NCTS)). 

NCTS – це ІТ продукт, який дає можливість налагодити обмін інформацією про етапи митного оформлення товарів з використанням електронних повідомлень в режимі реального часу та підвищити ефективність використання системи аналізу ризиків.

Приєднання до Конвенції дозволить Україні запровадити обмін митною інформацією з 35 країнами в режимі реального часу, отримувати інформацію для переміщення товарів транзитом, запровадити спеціальні транзитні спрощення, використовувати єдину митну декларацію для переміщення товарів від країни-відправлення до країни-призначення через треті країни в межах Договірних сторін Конвенції за єдиними правилами.

Проте на ухваленні закону робота над приєднанням до Конвенції про процедуру спільного транзиту не завершується. Адже процедура приєднання до Конвенції є нестандартною для країн-претендентів. Для цього спочатку необхідно запровадити та використовувати протягом щонайменше одного року положення цієї Конвенції та відповідний ІТ продукт в межах території України. Лише після цього Україна зможе отримати офіційне запрошення для приєднання до Конвенції.

Як відбуватиметься процес приєднання до Конвенції та впровадження NCTS – у презентації.

Інші новини

Всі новини