Питання перспективи членства в ЄС не буде настільки політизованим після виконання зобов’язань в межах Угоди про асоціацію, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

22.02.2019

Виконання всіх завдань, передбачених Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, спростить подальший діалог щодо перспектив членства України в ЄС. Про це під час зустрічі з представниками бізнесу в Американській торгівельній палаті в Україні зазначила Віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Якщо ми виконаємо зобов’язання в межах Угоди про асоціацію, питання щодо перспективи членства в ЄС не буде настільки політизованим. Всі ті процедури, які мають функціонувати в Україні відповідно до Угоди в різних галузях, це на 80-90% — запровадження права ЄС в Україні. Відповідно, це можливість створення взаємосумісної системи, яка дозволятиме нам рухатися значно впевненіше», — наголосила представниця Уряду.

Крім того, виконання Угоди про асоціацію створює додаткові можливості для виходу українських товарів на ринки ЄС та всього світу. Віце-прем’єрка нагадала, що у 2018 році близько 15 тисяч українських виробників продавали свої товари в ЄС. Таким чином минулоріч експорт товарів до країн Євросоюзу склав 42% від його загального обсягу. 

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, ухвалені Верховною Радою зміни до Конституції щодо закріплення курсу на членство в ЄС і НАТО дають можливість представникам органів влади, бізнесу та громадянського суспільства мобілізуватись для виконання завдань в межах УА. Крім того, це серйозний запобіжник від спроб розвернути Україну в інший бік або дискредитувати європейські ідеї та цінності.

 «Минулого року нам вдалося суб’єктизуватися у нашому діалозі з Європейським Союзом в рамках виконання Угоди про асоціацію. ЄС вперше почув від нас, що ми маємо конкретні пріоритети, які повинні становити взаємний інтерес і взаємні зобов’язання їх реалізовувати», — зауважила Віце-прем’єрка.

Вона нагадала, що йдеться, передусім, про енергетику, митницю, цифровий ринок та усунення технічних бар’єрів у торгівлі.

Зі свого боку, президент Американської торгівельної палати в Україні Андрій Гундер заявив про готовність бізнесу брати активну участь у діалозі з владою щодо гармонізації українського законодавства з правом ЄС. 

«За нашими останніми опитуваннями, 74% компаній відзначили зростання їхнього бізнесу у минулому році. Три чверті прогнозують продовження росту у 2019 році. Тому ми оптимістично налаштовані»,  — зауважив Андрій Гундер.

Раніше Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що 2018 став першим роком повноцінної реалізації Угоди про асоціацію, робота над якою принесе конкретні результати.