Семерак: Україна, Грузія та Молдова отримають фінансову допомогу від ЄС на розвиток екологічної сфери

Економічна та галузева співпраця

10.10.2018

У Люксембурзі відбулася друга Міністерська зустріч Східного Партнерства з питань довкілля та змін клімату. Під час заходу обговорювалися питання виконання Міністерської Декларації Східного Партнерства 2016 року, зокрема, оцінки впливу на довкілля, запровадження басейного управління водними ресурсами, моніторингу стану довкілля, циклічної економіки.

ПІд час вступного слова Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак заявив, що у екологічній сфері є багато проблем спільних для України та країн ЄС. “Усе це говорить, що ЄС має переходити до політики «більше за більше». Зокрема для України, Молдови, Грузії, які порівняно з іншими країнам Східного Партнерства мають амбітніший порядок денний з огляду на Угоди про асоціацію з ЄС. Водночас успішні приклади держав ЄС, які пройшли цей складний шлях – додадуть поштовху як Україні, так і Грузії і Молдові, з якими сьогодні домовились координувати виконання угод про асоціацію та залучення допомоги ЄС”, – сказав Остап Семерак.

Також під час цьогорічної Міністерської зустрічі Східного Партнерства порушувалося ще одне не менш важливе питання для всього європейського континенту –  формування нової кліматичної політики  і протистояння  кліматичним змінам. 

«Насправді всі європейські країни мають схожі виклики у питаннях протистояння негативним змінам клімату. Ці питання потребують більшої уваги суспільства, а також більше політичного лідерства, підтримки та тиску для просування екологічного порядку денного як в країнах Східного Партнерства, так і в самому ЄС», – резюмував Міністр екології та природних ресурсів України.

Окремо  у своєму виступі Остап Семерак зупинився на здобутках України у процесі впровадження нового європейського законодавства і зокрема,  двох важливих євроінтеграційних законах «Про оцінку впливу на довкілля» та «Про впровадження інтегрованих підходів в управлінні водними ресурсами за басейновим принципом», які були ухвалені українським парламентом протягом останніх років.

Окремі сесії зустрічі були присвячені питанням діалогу з питань циклічної економіки, зокрема реформуванню системи управління відходами, підготовці до Конференції з біорізноманіття CoP14 та Рамкової Конвенція ООН зі зміни Клімату.