Стефанішина: Україна забезпечила виконання Угоди на політичному та технічному рівнях

Угода про асоціацію

20.09.2018

«За 4 роки з моменту підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС ми змогли забезпечити інституційну спроможність виконання відповідних завдань Угоди та загалом євроінтеграційного порядку денного в усіх гілках влади. Для прикладу, в міністерствах було створено посади заступників з європейської інтеграції і ми маємо дуже хороший механізм координації цього процесу на рівні Уряду», – про це зазначила Генеральний директор Урядового офісу ккординації європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час відкриття другого форуму Асоціацій (Associaton Exchange Forum) в Києві.

Україна забезпечила виконання Угоди на політичному та технічному рівнях. Зокрема прийнято план заходів виконання Угоди про асоціацію, а також Урядово-Парламентську Дорожню карту законодавчого забезпечення Угоди, із низкою законопроектів, що повинні бути проголосовані у найближчі два роки.

«Ми працюємо з Європейською Комісією задля забезпечення рівня співпраці не як з третьою країною, а як з партнером, який має найбільш амбіційну Угоду про асоціацію всередині Європи. Це той дух співпраці, який ми підтримували в Уряді протягом цього року. Тому сьогодні ми на дуже хорошому рівні співробітництва та асоціації з технічної точки зору, якщо оцінювати внутрішньополітичні процеси, але ми тільки на початковому етапі в питанні справжньої асоціації з ЄС на основі нашої Угоди», – зазначила Ольга Стефанішина.

Сьогодні реформи досить сильно залежать від персональних можливостей та мотивації кожного держслужбовця. Адже реформа держслужби стала безпрецедентною інвестицією саме в людські ресурси через тренінги, навчання та покращення оплати праці.

Також Генеральний директор Урядового офісу нагадала, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС не передбачає перспективи членства, однак вона забезпечує основу для набуття такого статусу.

Під час Форуму також виступили Державний секретар з питань європейської інтеграції Міністерства закордонних справ та європейської інтеграції Молдови Daniela Morari, Генеральний директор з європейської інтеграції Міністерства закордонних справ Грузії Арчіла Караулшвілі, Виконавчий директор Міжнародний фонд “Відродження” Oleksandr Sushko, а також виконуючий обов’язки директора відділу зв’язків з країнами Східного партнерства Європейської служби зовнішніх справ Dirk Lorenz.

Довідково: Форум асоціацій (Association Exchange Forum) – міжнародний експертно-дискусійний захід, присвячений обговоренню тем, пов’язаних з виконанням Угод про асоціацію з Європейським Союзом в Україні, Грузії та Молдові. Зокрема у ході  другого форуму Асоціацій  будуть проаналізовані можливості залучення громадянського суспільства до моніторингу виконання Угод про асоціацію та інші питання.