У Брюсселі відбулося чергове засідання Кластера 2 Підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС

Органи асоціації

14.03.2019

Сьогодні у Брюсселі (Королівство Бельгія) відбулося третє засідання Кластера 2 Підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС. Основними темами засідання були промислова та підприємницька політика, гірнича справа і металургія, туризм, космос, законодавство про товариства та корпоративне управління, захист прав споживачів та оподаткування.
На початку засідання Сторони розглянули питання підприємництва та промислової політики, зокрема обговорили основні результати засідання Промислового Діалогу Україна-ЄС, яке відбулося напередодні. Українська Сторона звернула увагу на важливість активізації співпраці між Україною та ЄС під час реалізації Плану заходів з виконання Стратегії розвитку малого і середнього підприємництва в Україні на період до 2020 року.

Під час обговорення співробітництва у космічній галузі Українська делегація поінформувала європейських колег про стан переговорного процесу з Європейською Комісією з підготовки проекту Угоди між Україною та ЄС щодо розширення європейської супутникової навігаційної системи EGNOS на території України. Предметом обговорення стали також результати співпраці України з ЄС у сфері дистанційного зондування Землі, реалізація Угоди між Держкосмагентством та Європейською Комісією про співробітництво в галузі доступу до даних і використання даних супутників «Sentinel» програми «Copernicus» та участь України у Рамковій Програмі ЄС «Горизонт-2020».
Значна увага була приділена стану реформ в Україні у сфері надрокористування та спрощенню дозвільних процедур, відкриттю геологічної інформації, створенню сприятливого інвестиційного клімату у видобувній галузі, розвитку туристичної галузі та нормативно-правової бази у сфері захисту прав споживачів, а також змінам до законодавства України, спрямованим на захист прав акціонерів шляхом посилення корпоративного управління в акціонерних товариствах. 

Наприкінці засідання Сторони подякували за конструктивний діалог та домовилися про подальшу плідну співпрацю.
Співголовами засідання були заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук та заступник начальника відділу стратегії та інструментів Європейської політики сусідства Європейської служби зовнішніх справ Беатріз Салвадор Гарсіа.

До складу Української делегації увійшли представники Міністерства економічного розвитку та торгівлі, Міністерства фінансів, Міністерства екології та природних ресурсів, Державної фіскальної служби, Державного космічного агентства, Державної служби геології та надр, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національного центру управління та випробувань космічних засобів, ДГП «Геолекспертиза». Секретарем Української Сторони був представник Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції.