У Дніпрі відбулася перша регіональна нарада з питань гендерної політики

18.09.2018

У Дніпрі відбулася перша регіональна нарада з питань пріоритетів гендерної політики за участі Віце-прем`єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе та заступників профільних міністерств, представників органів місцевої влади, експертів і тренерів із громадських та міжнародних організацій, які адвокатують тему рівності чоловіків і жінок та протидії насильству. У нараді взяли участь фахівці з п’яти регіонів: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської та Харківської областей.

Розповідаючи про останні напрацювання у сфері гендерної політики в Україні, Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що останні півтора року ця тема перебуває на порядку денному пріоритетів Уряду та у щоденній роботі міністерств. Зокрема, Мінфін у минулому році вперше інтегрував гендерне бюджетування у Стратегію управління державними фінансами на 2017-2021 роки; Міносвіти розробило Стратегію впровадження гендерної рівності та недискримінації у сфері освіти «Освіта: гендерний вимір-2020»; МВС та Нацполіція активізували роботу з протидії та запобігання домашньому насильству, а Мінсоцполітики завершує розробку підзаконних актів для повної імплементації законодавства щодо протидії домашньому насильству. Мінрегіон вже має свій Кодекс рівних можливостей, його фахівці з питань реформ пройшли навчання з основ гендерної політики, а МЗС минулого тижня приєдналося до гендерних ініціатив, заявивши про проведення гендерного аудиту свого міністерства у наступному році.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також зазначила, що системну роботу Уряду з гендерної проблематики високо оцінили іноземні партнери та міжнародні організації, а донори готові активно включатися з експертною та фінансовою допомогою у впровадження рівності чоловіків та жінок, особливо у регіонах. Зокрема, це ООН Жінки, Національний демократичний інститут, Фонд народонаселення ООН та Рада Європи.

За словами Віце-прем`єр-міністра, такі регіональні заходи мають на меті поглиблювати локалізацію, тобто відображення державної гендерної політики в обласних стратегіях, програмах, планах з врахуванням особливостей кожної області. Локалізація надзвичайно важлива в контексті децентралізації і є її невід’ємною частиною. Також вона позитивно оцінила факт розширення на обласному рівні мережі радників з гендерних питань, зазначивши, що наступним кроком буде переведення цих радників на штатні посади.

Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала учасників наради про нещодавно ухвалені Урядом два комплексні документи, успіх реалізації яких передусім буде залежати від якості виконання та серйозності підходу саме на місцевому рівні. Це Національний план дій з виконання Резолюції Радбезу ООН «Жінки, мир, безпека» до 2020 року та Національний план дій до 2021 року з виконання рекомендацій Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок. «Гармонізація та включення цих документів у обласну та місцеву політику – необхідний крок до локалізації», – зазначила Віце-прем`єр-міністр.

За її словами, наразі на заключному етапі робота з модернізації нормативної бази для проведення гендерно-правової експертизи. Після того як Уряд ухвалить цей підхід, його потрібно буде впроваджувати і на місцевому рівні. Також необхідно внести зміни в методику визначення індексу регіонального людського розвитку, який до цього часу лишається гендерно не чутливим. Вона зазначила, що всі можливі гендерно чутливі показники мають бути включені до майбутніх регіональних стратегій та програм.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що головний очікуваний результат роботи – поставити людину в центр процесу формування політики, забезпечивши краще управління, адже такий підхід охоплює як жінок, так і чоловіків та дозволяє максимально ефективно використовувати ресурси. «Коли конкретні жінки та чоловіки, хлопці та дівчата бачать, що їхні інтереси та потреби враховано, це забезпечує дотримання справедливості та рівності, формує довіру до органів влади, забезпечує ефективність та сталість ухвалених рішень, політик та процедур, підвищує якість рівня життя та формує партнерство і співдружність у громаді», – наголосила Віце-прем`єр-міністр.

Учасники семінару обговорили засоби та інструменти для досягнення цієї мети, поділилися досвідом та продумали наступні кроки.

Довідково

Учасники дводенного семінару в Дніпрі, який розпочався 17 вересня, опрацювали комплексні проблеми локалізації гендерної політики, зокрема, основні документи державної гендерної політики (Державну програму рівності жінок і чоловіків до 2020 року, CEDAW, Національний план 1325; гендерноорієнтоване бюджетування на місцевому рівні тощо).

У діяльності Уряду вперше в Україні пріоритетом постало питання гендерної політики. Основні документи, що регулюють державну політику у цій сфері – це Державна програма забезпечення рівних прав та можливостей до 2020 року; Національний план дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека»; Національний план дій до 2021 року з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок (CEDAW); Річна національна програма під егідою Комісії Україна-НАТО на 2018 р. тощо.