У першому читанні ухвалено законопроект про авторизованого економічного оператора на митниці

28.02.2019

Український Парламент 28 лютого у першому читанні ухвалив за основу законопроект №7473 щодо змін до Митного кодексу, який, зокрема, передбачає запровадження авторизованого економічного оператора (АЕО) на митниці, аналогічного тому, що функціонує в ЄС.

Проект Закону “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань виконання глави 5 розділу IV Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами, з іншого боку ” підтримали 234 народних депутати. 

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що його ухвалення сприятиме спрощенню митних процедур для підприємств з високим ступенем довіри при проходженні митного контролю. Також,  підвищиться конкурентоспроможність українських підприємств на зовнішньому та внутрішньому ринках.

“Реалізація закону позитивно вплине на ринок праці, оскільки законопроект спрямований на розширення свободи підприємницької діяльності, підвищення конкурентоспроможності українських підприємств на зовнішніх і внутрішньому ринках, що, своєю чергою, стане основою для створення нових робочих місць”, – наголошується в ній.

Раніше повідомлялося, що за січень 2019 року митниці видали майже 10 тисяч сертифікатів на експорт товарів до Євросоюзу.