У січні втратили чинність понад 90% радянських ДСТУ

22.01.2019

1 січня 2019 року в Україні втратили чинність понад 90% технічних стандартів Радянського Союзу, розроблених до 1992 року.

Про це повідомили у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.

“Необхідність припинення дії на території України радянських ДСТУ визначена Програмою діяльності Кабінету Міністрів України. Згідно з документом, у 2015 році ДП “Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості” (ДП “УкрНДНЦ”), яке виконує функції Національного органу стандартизації, були видані відповідні накази про скасування ДСТУ із втратою чинності протягом 2016-2018 років та з повною відмовою від них, починаючи з 1 січня 2019 року”, — зазначили в МЕРТ.

Всього мали бути скасовані 12090 радянських ДСТУ.

За інформацією Мінекономрозвитку, станом на 1 січня 2019 року залишились чинними 1173 радянські технічні стандарти. Вони діятимуть до 1 січня 2022 року. Йдеться про ДСТУ, на заміну яких наразі проводиться або передбачається розробка проектів відповідних національних стандартів; стандарти, посилання на які є в нормативно-правових актах; стандарти Єдиної системи конструкторської документації (ЄСКД); стандарти, розроблені на основі міжнародних стандартів, версії яких актуальні нині.

З переліком радянських стандартів, які досі залишаються чинними, можна ознайомитись на офіційному сайті  ДП УкрНДНЦ: https://bit.ly/2RFyiMI.

Мінекономрозвитку та Національний орган стандартизації рекомендували всім зацікавленим сторонам знайти альтернативу використанню стандартів Радянського Союзу, які фактично є регуляторними актами вже неіснуючої держави і суперечать нововведенням, запровадженим у сфері технічного регулювання України та зобов’язанням України щодо реформування сфери технічної стандартизації передбаченими Угодою СОТ та Угодою про асоціацію з ЄС.

Довідково:

Закон України “Про стандартизацію”, який набув чинності 3 січня 2015 року, імплементує в національне законодавство положення Угоди СОТ про технічні бар’єри в торгівлі.

Також, відповідно до Угоди про асоціацію між Україною ЄС, та Європейським Співтовариством з атомної енергії, Україна поступово впроваджує Європейські стандарти (EN). Одночасно наша країна скасовує конфліктні національні стандарти, зокрема міждержавні стандарти (ДСТУ), розроблені до 1992 року.

Підготовлено за матеріалами Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Оригінал статті читайте за посиланням.