У Сумському аграрному універитеті відкрили молекулярну лабораторію за кошти ЄС

18.04.2019

У межах програми Європейського Союзу Erasmus+ у Сумському аграрному університеті відкрили сучасну лабораторію молекулярної діагностики.

У ній студенти та науковці навчального закладу вивчатимуть зразки агропродовольчих продуктів і тестуватимуть клінічні матеріали.

Обладнання, яке купили для лабораторії, коштує 30 тисяч євро, повідомили у Міністерстві освіти і науки України.

Використовуючи ці ресурси, дослідники, зокрема, зможуть виявляти ДНК (РНК) збудників небезпечних інфекційних хвороб. Аналізи проводитимуть за допомогою методу полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР-метод).

Для правильної експлуатації устаткування, фахівці СумНАУ торік пройшли стажування в європейських лабораторіях такого формату.

Окрім того, в університеті планують посилити підготовку студентів профільних спеціальностей.

“Вони мають розумітися на сучасній лабораторній практиці агропродовольчого сектору, уміти працювати з новим обладнанням та самостійно проводити експерименти. Такі навички будуть корисними молоді, яка вивчає ветеринарію, агрономію, тваринництво та харчові технології”, — вважають у Міносвіти.

Довідково

Проект програми ЄС Erasmus+, напрям KA2 “Поліпшення навичок спеціалістів з лабораторної практики у фахівців агро-продовольчого сектору Східної Європи” (Ag-Lab) стартував 2017 року. Над його втіленням працюють дослідники з 12 університетів та наукових установ різних європейських країн – Словенії, Франції, Італії, Молдови, Грузії тощо.

Раніше повідомлялося, що Україна отримає 1 млн 200 тис євро допомоги від Уряду Чеської Республіки на модернізацію освітньої системи. Кошти надходитимуть рівними частинами, по 400 тис євро, упродовж трьох років (2019-2021).