Участь України в IRENA – можливість запровадити ефективні механізми фінансування «зелених» проектів за кращими світовими практиками

Угода про асоціацію

14.01.2018

Шляхи збільшення інвестицій у відновлювану енергетику обговорювали парламентарі, урядовці, представники фінансових установ та бізнесу з різних країн світу, у тому числі України, на Міністерському круглому столі в рамках 8-ї Асамблеї IRENA 13 січня.

Про це повідомляє Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності.

Експерти IRENA відзначають значні зміни у фінансуванні енергетичних проектів у світі впродовж останніх кількох років. Особливо запам’ятався 2016 рік, коли інвестиції у нові потужності “чистої” енергетики значно перевищили капіталовкладення у традиційні джерела енергії. Третина всього залученого фінансування припала на Китай. Також зросли “зелені” інвестиції у США та країнах Європи.

Учасники круглого столу зауважили, що основою для активізації інвесторів та бізнесу у “зеленій” енергетиці є, безумовно, сприятлива державна політика та законодавчі стимули. Це і “зелені” тарифи, і аукціони на закупівлю “чистої” електроенергії та інші інструменти.

У свою чергу, представники української делегації презентували політику розвитку вітчизняного ринку відновлюваних джерел енергії, акцентувавши увагу на останніх прийнятих законодавчих стимулах.

Народний депутат України, член Комітету ВРУ з питань ПЕК Наталія Кацер-Бучковська поінформувала про удосконалення та прив’язку до курсу євро “зеленого” тарифу на “чисту” електроенергію, встановлення премії за використання вітчизняного обладнання, запровадження довгострокових договорів на закупівлю електроенергії за “зеленим” тарифом та інші стимули.

“Україна не зупиняється на досягнутому. Разом із міжнародними партнерами таких країн, як Данія, Фінляндія, ми опрацьовуємо можливості створення нових механізмів залучення інвестицій у “зелені” проекти, враховуючи кращий світовий досвід. Мова йде про “green banks”, “green bonds” та інші інструменти. Переконаний, що у співпраці з IRENA ми зможемо отримувати усю актуальну інформацію щодо розробки таких фінансових механізмів у світі, одержувати експертні рекомендації та разом досягти прогресу у цьому питанні”, – прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

С.Савчук нагадав, що приєднання до IRENA дозволить Україні подавати заявки до Абудабійського фонду розвитку щодо отримання пільгових кредитів на “зелені” проекти.

Також, на заході презентовано напрацювання IRENA, покликані стимулювати впровадження “зелених” проектів. Важливими розробками є такі онлайн-інструменти:

IRENA’s Global Atlas, що демонструє потенціал розвитку відновлюваної енергетики в різних країнах світу;

Project Navigator – онлайн-керівництво для розробки “зелених” проектів.

Довідково

Участь української делегації у 8-ій сесії Асамблеї IRENA відбулася за сприяння Проекту UNIDO UKR IEE “Впровадження стандарту систем енергоменеджменту в промисловості України” та Проекту ПРООН/ГЕФ “Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні”.