Україна долучиться до формування нової наукової політики ЄС

20.12.2019

Наприкінці квітня 2020 року в Києві проведуть інфодень «Tour des Capitales» — ініціативу Єврокомісії для масштабного обміну думками щодо стратегії та майбутнього Європейського дослідницького простору (ЄДП). Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Таке рішення – результат попередніх домовленостей делегації МОН України за підсумками візиту до Брюсселя, що тривав упродовж 17-19 грудня 2019 року.

«Tour des Capitales» проводять у форматі виїзних інфоднів у столицях держав-членів ЄС та асоційованих країн. Під час заходу представники євроінституцій зустрічаються з урядовцями, науковцями та представниками громадських організацій. Головна мета діалогу —  зрозуміти нинішнє сприйняття та очікування від ЄДП.

“Уже зараз ми побачили один із ключових меседжів, який європейська сторона закладає в філософію нового ЄДП. Це щоб наука та інновації були більш видимими для суспільства, а їхній позитивний вплив на життя кожного громадянина зрозуміліший. Тобто ЄДП, який початково задумувався як інструмент формування єдиного ринку наукових досліджень, а згодом і інновацій, має бути більше орієнтований на вирішення системних, але конкретних практичних задач. Вони визначатимуться на найвищому політичному рівні ЄС”, —  розповів очільник делегації, гендиректор директорату науки МОН Дмитро Чеберкус.

За його словами, вже зараз на рівні ЄС є конкретні приклади координації дослідницької політики з стратегічними політичними ініціативами.

“Під час засідань Комітету обговорювали роль досліджень та інновацій у ініціативі ЄС «European Green Deal». Її ціль —  досягнення до 2050 року кліматичної нейтральності ЄС. Це робитиметься за рахунок нульового рівня забруднення, збереження та примноження природного капіталу Європи, переходу до циркулярної економіки, зеленої спільної аграрної політики ЄС, чистої, надійної та доступної енергії та транспорту. І під час Комітету було особливо наголошено, що проривні дослідження та інновації мають виключну роль для досягнення таких цілей. І ми маємо не тільки усвідомлювати таку політику ЄС, а й зважати на це під час формування власної наукової політики —  як на національному рівні, так і в контексті інтеграції до ЄДП”, — зауважив очільник української делегації.

Нагадаємо, що Україна зацікавлена взяти активну участь у розробці та реалізації “Європейської зеленої угоди”.