Україна і Латвія мають перспективи до збільшення товарообігу

Питання торгівлі

17.05.2019

Україна прагне збільшити обсяги торгівлі з Латвією, зокрема, в межах Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. На цьому наголосила Віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі з Прем’єр-міністром Латвійської Республіки Артурсом Криш’янісом Каріньшем у Ризі.

“Україна налаштована на збільшення товарообігу з Латвією, зокрема, в межах Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом та зони вільної торгівлі, яка є компонентом цього документа”, — зауважила Віце-прем’єрка.

Вона нагадала, що згідно з Експортною стратегією України на 2017-2021 роки, Латвія визначена перспективним ринком для вітчизняного експорту (з-поміж країн ЄС). У 2018 році обсяг українсько-латвійської торгівлі товарами та послугами збільшився на 18,5% і склав понад півмільярда доларів США (549,7 млн дол. США). Втім, потенціал торговельно-економічного співробітництва наших країн значно більший, переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе.

“Є понад 1200 компаній з українським капіталом, що працюють у різних секторах латвійської економіки з понад 72 млн доларів США інвестицій в основний капітал. Латвія також інвестувала більше 40 мільйонів доларів США в Україну. Ми хотіли б розширити цю співпрацю”, — наголосила урядовиця.

Вона подякувала латвійським партнерам за позитивну оцінку виборчого процесу під час президентських виборів в Україні, а також за роботу латвійських спостерігачів. “Ми віримо, що новообраний Президент України Володимир Зеленський підтримуватиме взаємовигідний шлях політичного діалогу з Латвією. Ми вважаємо, що пріоритети зовнішньої політики Латвії залишаться незмінними, зокрема і щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України та невизнання приєднання Криму Російською Федерацією”, — додала Віце-прем’єр-міністр.

За її словами, Україна продовжить євроінтеграційні реформи, передбачені Угодою про асоціацію з ЄС. Зокрема, наша країна зосередиться на змінах, що сприятимуть усуненню бар’єрів у торговельно-економічній співпраці. Нині український Уряд працює над реформами у сфері технічного регулювання, державних закупівель, санітарних та фітосанітарних заходів і митних процедур. Також для України пріоритетні реформи енергетики, цифрового ринку, правосуддя та внутрішні справи та митниці.

Зі свого боку Артурс Криш’яніс Каріньш наголосив на важливості співпраці Євросоюзу з країнами Східного партнерства  “Я дуже хочу, щоб це було важливо для Євросоюзу. Латвія буде рішуче виступати адвокатом України в Європі. Ми продовжуємо підтримувати ваші реформи”, — підкреслив латвійський Прем’єр-міністр.

Нагадаємо, Україна експортувала до Євросоюзу товарів на понад 12 мільярдів доларів з початку року

Інші новини

Всі новини