Україна отримала 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС

20.05.2022

Сьогодні, 20 травня Європейська Комісія надала Україні новий транш розміром у 600 млн євро в межах пакету екстреної макрофінансової допомоги на 1,2 млрд євро. 

Про це йдеться у прес-релізі на сайті Європейської Комісії.

Після повномасштабного вторгнення росії ця невідкладна фінансова підтримка допоможе Україні подолати фінансовий дефіцит, пов’язаний з винятковими гуманітарними та оборонними потребами.

Перший транш обсягом 600 млн євро був поділений на дві частини. Перші 300 млн євро від ЄС Україна отримала 11 березня, другу частину – 18 березня.

Ці кошти надаються Україні у вигляді довгострокових кредитів на дуже вигідних умовах. Ця макрофінансова допомога сприяє зміцненню макроекономічної стабільності України та підтримує безперервне функціонування держави під час війни. 

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн сказала: «У ці надзвичайно складні часи ЄС непохитно підтримує Україну та її мужній народ. Сьогодні ми виділили 600 мільйонів євро екстреної макрофінансової допомоги для вирішення гострих фінансових потреб України, забезпечуючи тим самим її можливість продовжувати надавати основні послуги та задовольняти основні щоденні потреби. Сьогоднішня виплата є останнім траншем пакету фінансової допомоги в розмірі 1,2 мільярда євро, про яку було оголошено наприкінці січня. Надалі ЄС продовжить надавати короткострокову фінансову підтримку Україні, супроводжуючи її в довгостроковій реконструкції, відповідно до планів, оголошених у середу. Україна відновиться як демократична та процвітаюча країна».