Україна отримала окреме вікно в межах програми Програми “Еразмус+” у 2019-2020 роках

Допомога ЄС

28.11.2018

Україна отримала окреме вікно для фінансування конкурсів Програми “Еразмус+” у 2019-2020 роках.

Як повідомляється на сайті Міністерства освіти і науки України, таке рішення ухвалили в Європейському Союзі за результатами розгляду відповідного звернення України.

Додаткове фінансування виділено за напрямком Кey Аction (KA)1 “Міжнародна кредитна мобільність” у розмірі 2,5 млн євро, напрямком Кey Аction (KA)2  “Розвиток потенціалу вищої освіти” у розмірі 2 млн євро, а також 0,5 мільйона євро – за напрямком Жан Моне.

“Ми дуже раді, що Євросоюз пішов нам назустріч і виділив окреме вікно в “Еразмус+”. Воно дозволяє мати окремий кошик грошей у межах програми, які йдуть лише для нас. Тобто, це дає можливості для фінансування національних проектів у вищій освіті, за які конкуренція буде лише серед ЗВО України, а не серед вишів усієї Європи”, – повідомив заступник Міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич.

У Міністерстві додали, що з відкриттям окремого вікна Україна отримала можливість виставити низку пріоритетів до проектів, що фінансуватимуться в межах напряму Кey Аction (KA)2  “Розвиток потенціалу вищої освіти” на 2 млн євро.

З огляду на це відомство обрало два ключові пріоритети (з числа затверджених Європейською Комісією національних пріоритетів для України на 2018-2020 роки. Це – освіта дорослих (Lifelong learning) та навчання і викладання (Teaching & Learning).

За словами заступника Міністра освіти і науки, Україна є однією з найуспішніших країн серед вибраних проектів “Erasmus+” – “Розвиток потенціалу вищої освіти”, “Міжнародна кредитна мобільність” та Жан Моне.

“Україна є однією з найпопулярніших країн для кредитної мобільності та посідає друге місце серед 131 країни-партнера. У 2018 році за програмою “Еразмус+” за напрямом “Розвиток потенціалу вищої освіти” ми вибороли 6 проектів, у середньому 1 млн євро кожен, за напрямом Жан Моне – виграли 14 українських проектів з бюджетом у 500 тисяч євро. Тобто ми говоримо про надзвичайно великі інвестиції, які робить Європейський Союз у розвиток нашого простору вищої освіти як частини європейського простору”, – підсумував Юрій Рашкевич.

Довідково

“Еразмус+” – це програма Європейського Союзу на період 2014-2020 років, що підтримує проекти співпраці, партнерства, заходи і мобільність у сфері освіти, професійної підготовки, молоді та спорту. Разом з понад 150 країнами світу, Україна є однією з країн-партнерів (Programme Countries) Програми “Еразмус+”. Країнами-членами (Partner Countries) Програми виступають 28 держав-членів ЄС; країни Економічного Союзу: Ісландія, Норвегія, Ліхтенштейн; країни-кандидати: Туреччина, Македонія та Сербія (з 2018 року.). Бюджет програми на 2014-2020 роки складає майже 15 мільярдів євро.

Підготовлено за матеріалами Міністерства освіти і науки України. Оригінал статті читайте за посиланням.

Інші новини

Всі новини