Україна поділилась досвідом проведення селф-скринінгу з Молдовою

22.08.2023

У вівторок, 22 серпня, відбулись спільні українсько-молдовські консультації щодо проведення Україною первинної оцінки стану імплементації актів права Європейського Союзу в українське законодавство (селф-скринінг). 

У зустрічі взяли участь представники Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції України, Міністерства закордонних справ та європейської інтеграції Молдови, а також інших міністерств та відомств сусідньої Республіки.

В межах заходу, заступник генерального директора Урядового офісу Іван Нагорняк презентував молдавським колегам процес організації селф-скринінгу та продемонстрував результати першого етапу проведеної в Україні самооцінки.

«Процес селф-скринінгу є одним з ключових елементів підготовки країни до переговорів про вступ до ЄС. Він дозволить визначити стан імплементації актів права ЄС у розрізі переговорних розділів та розробити з урахуванням її результатів проєкт Національної програми імплементації законодавства України до права ЄС. У цьому контексті ми раді поділитися нашим досвідом, і готові надалі підтримувати ваші зусилля щодо проведення первинної оцінки», – зазначив Іван Нагорняк.

Так, за чотири місяці органи державної влади України проаналізували 28 тисяч актів права ЄС та визначили з них близько 3 тисяч, що потребують подальшої імплементації до українського законодавства. З них, найбільше припадає на такі розділи: транспортна політика, свобода руху товарів, продовольча безпека, ветеринарна та фітосанітарна політика, фінансові послуги, довкілля.

Наступний етап триває до 30 серпня 2023 року. Він передбачає підготовку звіту за результатами проведення оцінки разом з пропозиціями щодо приведення галузевого законодавства України у відповідність з правом Європейського Союзу (acquis ЄС).

Державний секретар Міністерства закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Стела Леука висловила вдячність українській стороні за проведення таких консультацій та готовність поділитись досвідом України на шляху Європейської інтеграції.

«Я хочу висловити вдячність українським колегам за відкритість. Ми зі свого боку також готові ділитися з вами євроінтеграційним досвідом Молдови. Тож прошу не сприймати наші консультації як односторонні зусилля: це, безумовно, командна робота. Молдова безумовно та беззаперечно підтримує Україну в усьому, що ви робите, і особливо у тому, як ви даєте відсіч російській агресії. Дякуємо вам за це. Ваша боротьба дозволяє нам робити те, що ми робимо тут», – підкреслила Державний секретар.

За підсумками зустрічі сторони домовились продовжувати консультації на постійній основі заради спільної мети – якнайшвидшого вступу обох країн до Європейського Союзу.