Україна швидко просувається до членства в ЄС, – Ольга Стефанішина

31.07.2023

Шлях, який інші країни, що рухалися до членства в ЄС, долали роками, Україна пройшла за близько сто днів, попри екстремальні умови повномасштабної війни. Про це заявила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбулося 30 липня в Івано-Франківську під головуванням Президента України Володимира Зеленського.

Однією з тем засідання стала підготовка до початку переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

Віцепрем‘єрка наголосила на високій динаміці інтеграції України та чітко визначених стратегічних пріоритетах, зокрема щодо відкриття перемовин про членство в ЄС.

«Маємо розуміти, наскільки швидко Україна просувається вперед, наскільки високою є довіра європейських лідерів до України як до держави. Завдячуємо цим, зокрема, стійкості державних інституцій, попри триваючу повномасштабну війну», – зазначила Ольга Стефанішина.

Окремо вона заявила про досягнення у сфері реформ, а саме щодо виконання політичних рекомендацій Єврокомісії, необхідних для подальшого руху до членства.

«В Україні нарешті відбулася судова реформа. Ще багато кроків з її імплементації, проте до таких результатів країни йшли десятиріччями. Ми також успішно реформували медіа ринок, тепер в Україні немає місця спекуляціям щодо свободи слова. Верховна Рада ухвалила низку важливих євроінтеграційних законопроєктів. Ми ґрунтовно підготувались до жовтневої оцінки Європейської Комісії», – зазначила Віцепрем’єр-міністерка.

За її словами, важливою є політична єдність щодо стратегічного курсу держави. 

«Маємо розуміти, далі будуть ще складніші задачі та рішення. Але наша єдність забезпечує рух вперед, ми оперативно знаходимо консенсус щодо ключових питань», – підсумувала Ольга Стефанішина.