Україна системно рухається до забезпечення рівноправної участі жінок у миротворчих процесах – Ольга Стефанішина

30.10.2020

30 жовтня Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина відкрила одноіменну фотовиставку з нагоди 20-ї річниці ухвалення Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». 

Фотовиставка «Жінки, мир, безпека» має на меті розповісти історії жінок, які, незважаючи на всі перешкоди, хоробро боронять свою державу на східних та південних кордонах. 

«Тішуся сьогодні відкривати виставку у стінах будинку Уряду, адже ми системно працюємо та робимо все можливе, щоби інтегрувати принципи рівності прав і можливостей для жінок та чоловіків у повсякденну роботу органів державної влади, у тому числі – складових сектору безпеки та оборони України, – наголосила Ольга Стефанішина під час відкриття фотовиставки. – 10 років тому ми навіть не могли собі уявити, що сьогодні в українській армії буде служити понад 16 тисяч жінок. І це важлива ознака того, що українська армія вже не є армією стереотипів».

Віцепрем’єрка зазначила, що захист і розвиток країни є спільною справою чоловіків та жінок. Вона також додала, що докладе всіх зусиль для забезпечення рівноправної та всебічної участі жінок у попередженні та вирішенні конфліктів, миротворчих процесах і підтримці миру.  

«В умовах російської збройної агресії проти України Уряд та суспільство зробили системні кроки щодо ефективного впровадження Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» та її суміжних резолюцій, – наголосила Ольга Стефанішина. –  Символічно, що саме в 20-ту річницю ухвалення резолюції ми підбили підсумки першого Плану дій України з виконання Резолюції РБ ООН 1325 та прийняли наступний на період до 2025 року».

Віцепрем’єрка також відзначила основні успіхи виконання попереднього Національного плану дій з реалізації резолюції 1325 «Жінки, мир, безпека», а саме:

–   жінки проходять військову службу у Збройних Силах України нарівні з чоловіками, у тому числі на офіцерських посадах;

–   суттєво збільшилася кількість посад, на які сьогодні дозволяється призначати військовослужбовців-жінок;

–   забезпечено рівний доступ до військових звань;

–   відкрито доступ дівчат до отримання військової  освіти усіх рівнів, у тому числі у військових та військово-морських ліцеях;

–   поступово розвивається і змінюється інститут гендерних радників та гендерних контактних осіб у Збройних Силах України та структурах Міністерства внутрішніх справ України.

Зокрема, Віцепрем’єрка подякувала організаторам фотовиставки: Представництву «ООН Жінки», «Українському жіночому фонду», парламентському міжфракційному об’єднанню «Рівні можливості», а також окремо  висловила подяку Уряду Швеції та Представництву ООН Жінки в Україні за постійну підтримку та співпрацю в реалізації політики рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. 

Презентація фотовиставки відбулася за участі заступників міністрів соціальної політики, з питань ветеранів та внутрішніх справ України, Урядової уповноваженої з питань гендерної політики та представниць Українського жіночого ветеранського руху, центральних органів виконавчої влади, міжнародних та громадських організацій.

Інші новини

Всі новини